Vrtojbenci bodo odrešeni spomladi

Vrtojbenci so se letos morali izmojstriti v potrpežljivosti. Glavna ulica skozi kraj je namreč že od februarja lani gradbišče, saj tam gradijo osrednji del kanalizacije, ki bo vodila do centralne čistilne naprave ob Vrtojbici. Gradbišča so odprta še v Novi Gorici, Solkanu, Mirnu, kmalu bodo kopali po Šempetru. Prihodnjo pomlad bodo ljudje odrešeni.

Daleč največ sivih las zaradi gradnje imajo Vrtojbenci, saj je osrednja ulica prekopana že deset mesecev, popolne zapore se premikajo zdaj sem zdaj tja. To bo trajalo  do marca.  Foto: Leo Caharija
Daleč največ sivih las zaradi gradnje imajo Vrtojbenci, saj je osrednja ulica prekopana že deset mesecev, popolne zapore se premikajo zdaj sem zdaj tja. To bo trajalo do marca.  Foto: Leo Caharija

VRTOJBA, NOVA GORICA > Kdor se je v minulih mesecih peljal skozi Vrtojbo, je prej ali slej naletel na zaporo ceste in tablo z napisom “obvoz”. Od februarja, ko so v zgornjem delu Vrtojbe zakopali stroji , se je življenje v kraju popolnoma podredilo gradnji kanalizacijskega omrežja, ki ga bodo priključili na bodočo centralno čistilno napravo. Domačine sicer ves čas sproti obveščajo, kateri del Vrtojbe bo zaprt in koliko časa, razen do ene so do vseh hiš omogočeni dostopi, pa vendar so se morali v tem času dodobra izmojstriti v potrpežljivosti. “Da so ljudje zaradi gradnje včasih slabe volje, je razumljivo. A pri tem ne moremo kaj dosti pomagati. Narava del je namreč takšna, da se jih ne da opraviti na hitro,” pojasnjuje Mitja Gorjan iz podjetja Vodovodi in kanalizacija, ki skrbi za naložbo.

V okviru projekta so nov vod kanalizacije dobili tudi v Ulici Milojke Štrukelj v Solkanu. Tam so dela končali že pred meseci, stanovalci pa jezni opozarjajo, da ceste še vedno niso uredili do konca. “Res je. A ta ulica je specifičen primer,” priznava Gorjan. In pojasnjuje, zakaj čakajo: EU je sofinancirala samo širitev cevi in vzpostavitev prvotnega stanja. Ko so to naredili, pa so se dogovorili, da je smiselno celotno cesto urediti na novo. Obenem bodo na križišču Lavričeve in Prvomajske ulice januarja gradili tudi razbremenilnik. “Polovico ceste smo že uredili po novih projektih, drugi del bo končan januarja oziroma februarja. Dela bo plačala občina,” pravi Gorjan.

Gradbinci imajo v okviru največjega projekta na Goriškem odprtih več gradbišč. V Novi Gorici končujejo dela pri Kornu na križišču Erjavčeve ulice in Ulice Šantlovih, pred nekaj meseci so postavili del omrežja v Ulici Milojke Štrukelj v Solkanu, glavnina del teče po Vrtojbi, ob Vrtojbici gradijo centralno čistilno napravo. Obenem končujejo tudi obsežna dela po Mirnu. “Do sedaj smo v občinah Nova Gorica in Šempeter-Vrtojba opravili približno polovico dela. V Mirnu pa je končanih že 70 do 80 odstotkov. Tam gre pretežno za zaključna dela, zgraditi pa je treba še glavni kanal do čistilne naprave,” pojasnjuje Gorjan.

Nenehne zapore in izkopana osrednja cesta skozi Vrtojbo greni življenje tudi trgovcem, gostincem in drugim podjetnikom, saj je dostop do njih otežkočen, občasno pa sploh ni mogoč. Kupcev in gostov je manj tudi zato, ker je zaradi gradnje tranzit skozi kraj manjši. Občinskega svetnika Sebastjana Arčona je zanimalo, ali je občina predvidela kakšno povračilo za izgube, ki jih imajo zaradi tega. Župan Milan Turk je potrdil, da so se podjetniki oglasili tudi pri njem, a je zatrdil, da jim občina ne more pomagati. “V nobenem projektu, kjer se ureja javna infrastruktura, niso predvidene odškodnine za izgubo dobička,” je dejal in dodal, da se trudijo, da bi zadeve tekle čim hitreje. Obljubil je, da se bo pozanimal, kako bi lahko omilili stiske podjetnikov.

Pri nekaterih delih imajo obenem še zamudo. Za približno mesec dni se je je nabralo, ker so morali ob gradnji razbremenilnika prestaviti del cevi plinovoda, ki je v tem času obratoval. “Z Adriaplinom smo vse uskladili, stvari tečejo naprej. Razen pri razbremenilniku drugod zamud ni in tečejo dela relativno po načrtu,” zagotavlja Gorjan.

Kljub temu bodo Vrtojbenci morali potrpeti najdlje, saj se po terminskem planu gradnja tam konča maja, celoten kanalizacijski sistem pa bo postavljen konec junija. “Dokaj zahteven projekt nas čaka še na Pristavi v Šempetru, kjer bo treba spremeniti del obstoječe infrastrukture. Tega se lotimo v prihodnjih tednih, ko bodo stekla dela tudi na C-kanalu pri vrtcu in v Feiglovi ulici v Šempetru. Čaka nas tudi dokončanje razbremenilnika v Rožni Dolini in na koncu Erjavčeve, delali bomo še v Spodnji Vrtojbi,” našteva Gorjan. Brez večjih težav pa se nadaljuje gradnja čistilne naprave na meji med občinama Šempeter-Vrtojba in Miren-Kostanjevica. “Spremljajoči objekti so končani. Gradbena dela na čistilni napravi bodo končana marca, do sredine junija pa sledijo instalacijska dela in montaža opreme. Podaljšek S-kanala je že narejen,” pojasnjuje Gorjan. Pot do naprave pa bodo asfaltirali na koncu, ko bodo objekti zgrajeni. So pa tam že zasadili nov drevored.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano