Vrtojba bo končno odrešena

Novogoriška upravna enota je presekala nesoglasja, zaradi katerih so gradbeni stroji na Feiglovi ulici stali dobre tri mesece: gradbeno dovoljenje za obnovo kanalizacije, ki mu stanovalci oporekajo, je potrdilo kot veljavno. Gradbinci, ki jih roki že stiskajo za vrat, bodo začeli delati, stanovalci se še lahko pritožijo. Vrtojbenci, ki imajo vas prekopano od lanskega februarja, pa bodo čez mesec dni končno odrešeni.

Vleklo se je, a gradbinci so le začeli delati na Pristavi. Dela  se bodo 
nadaljevala tudi v sosednji Feiglovi, kjer so stroji zaradi nesoglasij s 
stanovalci stali tri mesece.  Foto: Mitja Marussig
Vleklo se je, a gradbinci so le začeli delati na Pristavi. Dela se bodo nadaljevala tudi v sosednji Feiglovi, kjer so stroji zaradi nesoglasij s stanovalci stali tri mesece.  Foto: Mitja Marussig

ŠEMPETER, NOVA GORICA > Pri obsežni obnovi kanalizacijskega omrežja v okviru projekta centralne čistilne naprave je sicer prihajalo do zamud in slabe volje, ki pa so bile večinoma posledica tehničnih zapletov. Na Feiglovi ulici v Šempetru pa se je ustavilo zaradi nesoglasij s stanovalci. Ti so opozarjali, da bi moralo podjetje Vodovodi in kanalizacija najti bolj ustrezne rešitve za njihov del, med drugim zgraditi mešan kanalizacijski sistem, razbremenilnik pa postaviti za mostom. Sicer se bodo razmere ob visokih vodah zanje poslabšale, so prepričani.

Upravna enota je potrdila dovoljenje

Temu je podjetje oporekalo, vse skupaj pa je končalo na upravni enoti, ki je obnovila postopek izdaje gradbenega dovoljenja. Zaradi tega so stroji stali od februarja. Stanovalci in podjetje v tem času niso uspeli najti kompromisa, zdaj pa je vozel presekala upravna enota: zavrnila je pomisleke prebivalcev in gradbeno dovoljenje potrdila kot veljavno. Stanovalci še vztrajajo, da bi morali tam zgraditi ločen sistem, predvsem pa prestaviti razbremenilnik. Na odločitev upravne enote se je še mogoče pritožiti.

Z odločitvijo upravne enote so zadovoljni v Vodovodih in kanalizaciji (ViK). Kot je povedal direktor Miran Lovrič, bodo zdaj nadaljevali gradnjo. “Razumemo skrb ljudi, a odločitev upravne enote potrjuje, da smo upoštevali stroko, rešitev pa je optimalna iz ekonomsko-tehničnega vidika,” pa je dejal vodja projekta Mitja Gorjan iz ViK.

Vrtojbenci bodo odrešeni junija

Dolgo se je vleklo tudi na sosednji Pristavi v Šempetru. “Gradbena dela smo tam začeli nekoliko kasneje, saj gre za zahteven poseg. Tam smo usklajevali projekt komunalne infrastrukture z novo prometno infrastrukturo. Treba bo zgraditi pločnik, del ceste bo po novem enosmeren in podobno. Težav pa ni,” je Gorjan zavrnil, da bi se kaj zalomilo. Medtem se skorajšnjega konca gradnje veselijo predvsem Vrtojbenci, katerih potrpljenje je bilo daleč najbolj na preizkušnji, saj gradbinci v vasi kopljejo že od lanskega februarja. V kratkem bodo končali dela v Spodnji Vrtojbi, kjer je zaradi plina še vedno odprta jama. “Tudi obstoječi kolektor se bo saniralo,” pravi Gorjan in napoveduje: “Vrtojba bo zaključena konec junija.” Sredi julija bodo končali tudi razbremenilnik na koncu Erjavčeve ulice v Novi Gorici, dela v Mirnu pa so končana in čakajo na tehnični pregled.

V minulih dneh so končno začeli obnavljati tudi cesto v ulici Milojke Štrukelj v Solkanu, ki je po postavitvi kanalizacije dolgo časa ostala le na pol zakrpana, saj so se odločili, da jo bodo temeljito prenovili. V ViK računajo, da bodo delali do konca junija.

Dela gredo h koncu tudi na čistilni napravi ob Vrtojbici: “Gradnja spremljajočega objekta in komunalne infrastrukture za čistilno napravo je končana, opravljen je bil tehnični pregled za dostopno cesto. Sredi julija bo čistilna naprava zgrajena oziroma bodo končana gradbeno instalacijska dela, nato sledijo trije meseci testiranja in meritev, novembra pa bo začela poskusno obratovati,” napoveduje Gorjan.

Na omenjeno območje se bodo selili vsa “operativa” in laboratoriji ViK, od tam bodo po novem upravljali vse čistilne naprave in kanalizacijsko omrežje na Goriškem.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano