Vrtec bo zdaj vodil ravnatelj šole

Občina Cerkno ima v Sloveniji najvišje subvencije v pomoč staršem otrok v vrtcih. K varčevanju se je pred več kot desetletjem zatekla s pripojitvijo vrtca k šoli. Z odhodom sedanje ravnateljice v pokoj, ukinjajo to mesto in njeno delo bo prevzel ravnatelj šole Milan Koželj. Zagotavlja, da to ne bo znižalo kakovosti varstva otrok.

Pedagoško vodenje vrtca prevzema ravnatelj  Milan Koželj. Foto: Saša Dragoš
Pedagoško vodenje vrtca prevzema ravnatelj Milan Koželj. Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Te dni se od vrtca, ki je dobro desetletje enota osnovne šole, poslavlja dolgoletna ravnateljica, po združitvi zavodov pa pomočnica šolskega ravnatelja Adelka Vončina.

Ker je vrtec ves čas njenega vodenja zagotavljal kakovostno varstvo otrok, je slovo, zlasti za starše, težko. Ko so izvedeli, da šola ne namerava imenovati nove pomočnice ravnatelja, pa jih je zajel strah. Ravnatelj šole Milan Koželj jim reorganizacijo v teh dneh predstavlja na roditeljskih sestankih.

V vrtcu je letos 155 otrok, med njimi trije s posebnimi potrebami. To pomeni, da dela na robu zmogljivosti. Več otrok je bilo le pred tremi leti, ko je občina že iskala dodatne prostore za varstvo.

Visoka vključenost otrok v vrtec je cilj občine Cerkno. Zato tudi skozi krizo, ko so številne občine, med njimi tudi sosede Cerknega, zniževale pomoč staršem, ohranja najvišje subvencije oskrbnin v Sloveniji. Za domači vrtec gre kar pol milijona evrov letno, še 100.000 evrov pa za otroke, ki so v varstvu v sosednjih občinah. Ker to predstavlja več kot desetino skromnega proračuna občine, so že pred desetletjem zategnili pas z združitvijo šole in vrtca.

Racionalizacija je nekaj prihrankov res prinesla. Z odhodom ravnateljice vrtca, ki jo šola ne namerava nadomestiti, bo teh še nekaj več. Ravnatelj Koželj pravi, da cilj ni varčevanje. “Vse prihranke bomo porabili za potrebe vrtca,” zagotavlja.

Varčevanje pa je prav gotovo razlog, da novega pomočnika ravnatelja za vrtec niso želeli iskati izven kolektiva. Čeprav ima kar nekaj zaposlenih v šoli in vrtcu izpolnjene vse pogoje za to delovno mesto, ga ni želel prevzeti nihče. “Da bi na delovno mesto pomočnika ravnatelja kogarkoli, ki izpolnjujejo pogoje, imenoval z ukazom, proti njegovi volji, seveda ne bi bilo dobro in bi ogrozilo občutljivo pedagoško delo z otroki,” je prepričan Koželj. Odločil se je, da bo pedagoško vodenje vrtca prevzel kar sam.

“Menim, da sem kot magister pedagogike za to delo usposobljen. Zanj sem se odločil tudi zato, ker me je delo s predšolskimi otroki vedno privlačilo. V operativno pomoč mi bo ena od sodelavk vrtca. Seveda bo delo pomočnika ravnatelja ostalo v naši sistematizaciji delovnih mest, saj upam, da se bo s tem pripravljena spopasti katera od vzgojiteljic,” zagotavlja Koželj. Adelka Vončina odločitve ni želela komentirati. “Jaz z današnjim dnem odhajam na dopust. Upokojila se bom novembra. Kar sem lahko postorila za naprej, sem. Rečem lahko le to, da je vodenje vrtca zelo specifično delo in da vrtec potrebuje celega človeka,” je bila kratka.

Koželj bo del dosedanjih obveznosti preložil na svojega pomočnika Mitjo Dežela in še nekatere sodelavce. “S kolektivoma šole in vrtca se zelo dobro poznamo. Zaupam jima in ju cenim. Zato večjih problemov ob reorganizaciji ne pričakujem. Sam pa se izziva veselim,” zagotavlja.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano