Vrtec Spodnja Idrija bo na dobrodelnem dogodku zbiral denar za prenovo

Vrtec Spodnja Idrija v torek pripravlja dobrodelni dogodek, na katerem želijo zbrati del sredstev za gradnjo novega vrtca. Vrednost izmerjenega radona v sedanji stavbi močno presega dovoljeno mejo, je povedala vršilka dolžnosti direktorice vrtca Nadja Bremce.

 Foto: Saša Dragoš
Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Uprava za varstvo pred sevanji je lani v Vrtcu Spodnja Idrija ugotovila povišane koncentracije radona, ni pa še izdala odločbe, v kateri bi predpisala izvedbo ukrepov za sanacijo stanja.

Takšno okolje za otroke in vzgojiteljice ni zdravo. Zaposleni so se zato odločili, da sami zberejo del sredstev za novo stavbo na dobrodelnem dogodku, ki ga močno podpira tudi svet staršev.

Na dogodku bodo sredstva poskušali zbrati s srečelovom. Darila zanj so prispevali starši otrok iz vseh enot idrijskih vrtcev. V zameno za dobrodelne prispevke bodo lahko obiskovalci domov odnesli kakšno rabljeno knjigo ali pa cvetlične lončke, ki so jih izdelali otroci. Vzgojiteljice in otroci iz vseh enot Vrtca bodo poskrbele za pester in zabaven program.

V spodnjeidrijski enoti je šest oddelkov vrtca z okoli 100 otroki in 13 vzgojiteljicami. Inšpekcijske in druge strokovne službe so ob pregledih zaznale vrsto neustreznosti in pomanjkljivosti. Poleg visoke vrednosti radona, zgornji del montažnega vrtca, ki je bil zgrajen v 70. letih prejšnjega stoletja, ne zagotavlja več zdravih in varnih bivanjskih prostorov. Hkrati obstoječe prostorske razmere predstavljajo minimalne prostorske pogoje glede na velikost prostorov.

Ustanovitelj vrtca, Občina Idrija se problematike zaveda. “Pripravljamo investicijo za nadomestno gradnjo vrtca. Pridobljena je idejna zasnova, v letu 2015 se načrtuje izdelava in financiranje investicijske in projektne dokumentacije in v letu 2017 pa izvedba gradnje,” je povedala svetovalka za družbene dejavnosti na občini Maja Majnik.

Zaradi rudarjenja z živim srebrom, kraškega terena in zgodnje vključenosti v sistematično pregledovanja so na idrijskem povišano vrednost radona izmerili v številnih vzgojno-izobraževalnih objektih.

Doslej je občina zaradi sevanja radona izpeljala sanaciji dveh vrtcev, zgradili so en nov vrtec, sanirali pa so tudi črnovrško osnovno šolo, in sicer z metodo prezračevanja zemljine pod talnimi ploščami. Ker se je ta izkazala za delno uspešno, jo bodo morali nadgraditi z zamenjavo tlakov v prostorih, so povedali.

STA


Najbolj brano