Vrtec Idrija: v dobrem mesecu tri vodstva

Vzgojiteljica Nada Brence je že tretja vršilka dolžnosti ravnateljice Vrtca Idrija, ki so jo imenovali v zadnjem mesecu in pol. Očitno huda trenja v kolektivu ostajajo skrbno varovana skrivnost za zaprtimi vrati. Pred dnevi namreč na koncertu za otroke ni bilo starša, ki bi o delu vzgojiteljic rekel slabo besedo.

Koncert evropskih džezistov ter uživanje otrok in staršev v vrtcu sta potrdila, da kadrovske težave ne vplivajo na delo v njem Foto: Saša Dragoš
Koncert evropskih džezistov ter uživanje otrok in staršev v vrtcu sta potrdila, da kadrovske težave ne vplivajo na delo v njem Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Ko je po dveh tednih dela odstopila druga vršilka dolžnosti ravnateljice Vrtca Idrija, je ta pred dnevi dobil še tretjo. Znotraj kolektiva skrbno varovani, a očitno resno skrhani medsebojni odnosi ne vplivajo na delo z otroci. To je potrdilo več staršev, ki so prisostvovali simpatičnemu koncertu vseevropskega Neutral Ground Brass Benda v vrtcu Za gradom.

Pol leta zmešnjav

Poročali smo že, da je na spomladanski razpis za novo ravnateljico Vrtca Idrija prispela le vloga Marjete Klemenčič iz Medvod. Kot edina kandidatka je podporo sveta zavoda tudi dobila, a na to mesto pozneje ni bila imenovana. Svet je konec maja za v.d. ravnateljice imenoval vzgojiteljico v vrtcu Darjo Lapajne, ki pa je po štirih dnevih vršenja dolžnosti odstopila. To je potrdilo namig nekdanje ravnateljice Damjane Velikonja, da se za ponovitev mandata ni odločila, ker v kolektivu vrtca odnosi in pripravljenost za delo niso na ravni njenih pričakovanj. Po edinem javnem nastopu v lokalnem časopisu Idrijske novice se je, podobno kot kot ves kolektiv, zavila v molk.

Svet zavoda je, soočen z odstopom Lapajnetove, k sodelovanju znova povabil zavrnjeno Marjeto Klemenčič. Pristala je, da bo eno leto v.d. ravnateljice, da bi svet lahko ponovil razpisni postopek, a je po dveh tednih podala odstopno izjavo. Formalno, tako naj bi vsaj pojasnila, je to storila zaradi vsakodnevnih voženj med Medvodami in Idrijo.

Je čas za zaskrbljenost?

Razlog, ki ga je poznala že pol leta, se ne zdi verjeten. Vprašanje pa je, koga v Idriji razmere v vrtcu sploh skrbijo. Sebastjan Poljanec (SDS) je na seji sveta občine vprašal njeno vodstvo, ali lahko pove, kaj se v Vrtcu Idrija dogaja. Dobil je medel odgovor, češ da gre za težave, ki jih vodstvo vrtca in svet zavoda rešujeta.

Ker jih očitno ne, smo predsednico sveta Zdenko Jereb prosili, če lahko razjasni razmere v Vrtcu Idrija, a je povedala le, da je na dopustu in da s trenutnim dogajanjem ni seznanjena. Poskusili smo še pri predsedniku odbora za družbene dejavnosti sveta občine Miranu Jurjavčiču. “Po odstopu Lapajnetove smo od Vrtca Idrija zahtevali poročilo in ga dobili. Kolikor vem, je Klemenčičeva odstopila zaradi oddaljenosti Medvod. Svet zavoda bo ponovil razpis za ravnatelja, danes pa je za vršilko dolžnosti soglasno imenoval vzgojiteljico Nado Brence,” je povedal.

Otroci razposajeni, starši pa brez skrbi

Dejanski razlogi za kadrovski vrtiljak očitno ostajajo skriti tudi vodstvu občine. Pomirja pa dejstvo, da so starši z delom vrtca zadovoljni. Tako so nam drug za drugim zagotavljali na koncertu džezovskega benda, ki ga sestavlja sedem študentov iz prav toliko evropskih držav Umetnostne šole iz Amsterdama. Ker je med njimi tudi Denis Androvič, stric ene od varovank vrtca, ji je obljubil, da bo njej in prijateljem predstavil svojo muziko. Starši in malčki so v izpolnjeni obljubi uživali povsem neobremenjeni z odnosi med zaposlenimi. Kolektiv jih očitno odgovorno ločuje od svojega dela.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano