Vrtcu so leto dni pomagali vsi

“Kar smo naredili tu, samo z denarjem ni mogoče narediti,” je na otvoritvi obnovljenega in dozidanega vrtca v Kanalu včeraj dejal župan Andrej Maffi. Sodelovali so mnogi, ne le občina in zidarji, da so se otroci po letu dni vrnili v drugačen, večji in boljši drugi dom.

Drugi dom najmlajših  v Kanalu je zdaj znatno prostornejši, lepši, porabi manj energije,  vse je pod eno streho      Foto: Ambrož Sardoč
Drugi dom najmlajših v Kanalu je zdaj znatno prostornejši, lepši, porabi manj energije, vse je pod eno streho  Foto: Ambrož Sardoč

KANAL > Da so včeraj slovesno rezali trak na skoraj na novo zgrajeni stavbi poleg kanalske šole, je bil seveda potreben denar. Kot je pojasnil župan Andrej Maffi, je naložba vredna slab milijon evrov (skoraj 873.000 dela in 96.670 oprema), polovico je prispevala EU, polovico pa občina. K temu je treba med drugim prišteti prispevek, ki ni ovrednoten in je omogočil, da so skoraj leto dni oziroma med gradbenimi deli in že prej varovanci vrtca imeli prostore in je bila oprema na varnem.

“Sile smo združili šola, številni prostovoljci, ki so pomagali pri selitvi, upokojenci, gasilci, ki so za leto dni odstopili prostore otrokom. Prepričan sem, da noben otrok ni bil prikrajšan. Hvala tudi staršem, ki so razumeli, da moramo stavbo povsem izprazniti in jo porušiti,” je dobro voljo v nekaj stavkov strnil župan. Pomagala so tudi podjetja, ki so ponudila prostore za skladiščenje opreme.

Vse skupaj je sicer trajalo dlje, kot so predvideli. Po dveh letih priprav dokumentacije so gradbišče na severnem robu Kanala septembra lani odprli z zamudo in ga maja letos zaprli z zamudo. “Govorili smo, da bo vselitev marca, aprila,” je dejal Maffi.Toda že lani je povedal, da je zanj bolj bistveno, da je delo dobro opravljeno.

“Spomladi se je pokazalo, da bi bilo po deževni zimi noro hiteti z vgrajevanjem lesene opreme v vlažne prostore. Zato ni nič narobe, če zaključujemo zdaj,” je dodal včeraj. Vrtec so energetsko popravili, pri čemer le dela strehe in novejših oken niso zamenjali. V prihodnje naj porabili manj energije za ogrevanje, toplo vodo in razsvetljavo.

Ker so prejšnji dve ločeni stavbi ustanove z dozidavo zdaj združili v eno, so tudi zagotovili osrednji večnamenski prostor ter prostore za dodatne dejavnosti, individualno delo in za osebje ter manjšo telovadnico.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano