Vročina udarila, bazen še zaprt

V Novi Gorici je že pošteno vroče, zato številni menijo, da bi morali novogoriški bazen že odpreti. V zavodu za šport, ki z njim upravlja, pravijo, da se obnašajo racionalno, glede na razpoložljivi denar, saj stroški obratovanja bazena niso zanemarljivi. Plavalci in vaterpolisti niso zadovoljni. Prepričani so, da bi se dalo drugače.

Novogoriški letni bazen te dni polnijo z vodo, prihodnjo 
soboto bo v njem mogoče plavati.  Foto: Leo Caharija
Novogoriški letni bazen te dni polnijo z vodo, prihodnjo soboto bo v njem mogoče plavati.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > “Zakaj? Zato, ker nimamo toliko rekreativnih plavalcev in ker je strošek bazena v povprečju tisoč evrov dnevno. Ko, na primer, dežuje in je treba vodo ogrevati, gre lahko samo za to 400 do 500 evrov na dan. Ob slabem vremenu pa v bazenu ni obiskovalcev. Ko sistem enkrat poženemo, to stane,” na vprašanje, zakaj bazen kljub visokim temperaturam še ni odprt, odgovarja Uroš Jug, direktor novogoriškega zavoda za šport, ki upravlja z mestnim kopališčem.

V zvezi s kritikami, da bi kopališče lahko že obratovalo, na podlagi izkušenj iz preteklih let pojasnjuje, da se kopalna sezona zares začne s šolskimi počitnicami, konča pa ob začetku novega šolskega leta. Kopališče sicer običajno obratuje tja do polovice septembra. Vsakoletna vzdrževalna dela pred sezono so že končana in bazen že polnijo z vodo, za kar potrebujejo dva do tri dni.

Brez novosti, a za isto ceno

“Otvoritev kopalne sezone bo v soboto, 13. junija. Člani domačega plavalnega in vaterpolo kluba bodo bazen morda lahko koristili že kakšen dan prej. Sezono začenjamo brez novosti, saj za to ni denarja,” napoveduje Jug in dodaja, da ostaja temu primerno tudi cenik tak kot minulih nekaj let.

O poznem začetku sezone pravi še, da konec minulega tedna vročinski val, ki smo mu priča, še ni bil napovedan, in dodaja, da večina kopališč po Sloveniji začenja sezono za njimi.

“Kolikor vem, so ga v Kopru odprli prejšnji teden, pa imajo veliko bolj razvito kulturo plavanja. Vsako leto maja vsi norijo, kaj je z bazenom, zakaj še ni odprt, potem pa v juniju praviloma sledi nestabilno vreme, bazen je odprt, obiskovalcev pa ni,” utemeljuje odločitev. Čeprav se bo, ko bo mesto dobilo pokriti 25-metrski bazen (zdaj izdelujejo idejno zasnovo zanj), plavalna kultura v njem zagotovo dvignila, pa Jug vseeno ne verjame, da bi bila maja na zunanjem kopališču lahko gneča.

Čistoča in varnost na prvem mestu

V rekordni sezoni pred dvema letoma, ko so našteli 33.000 obiskovalcev, so bili blizu pozitivne ničle. Lani so zaradi muhastega vremena zabeležili le 24.000 kopalcev. Poleg nespremenjenih cen ostajajo tudi pravila igre na novogoriškem bazenu enaka. Vstop nanj bo dovoljen le v klasičnih “slip” kopalkah in brez obuval.

Tudi zaradi strogih standardov velja novogoriško kopališče za enega najbolj čistih pri nas. Kar se kakovosti vode tiče, so vzorci po Jugovih besedah odlični. Čeprav sta za takšno kopališče po zakonu potrebna najmanj dva reševalca, so na novogoriškem ves čas trije.

Trem redno zaposlenim, dvema reševalcema in čistilki, se med sezono pridruži še nekaj reševalcev in receptorjev ter varnostnik.

Športni zavod Ajdovščina bo letošnjo sezono na ajdovskem letnem kopališču odprl 10. junija za šole in klube. Če bo vreme ugodno, bo bazen odprt oba naslednja vikenda, uradni začetek sezone in dan odprtih vrat pa bo 25. junija. Zavod bo tudi letos izvajal Športne počitnice 2015, obogatene z dodatnimi vsebinami. Poleg plavalnih tečajev bo organiziral nogometni, košarkarski, plavalni, rokometni, plesni in triatlon kamp ter poletno športno šolo. Programi se bodo začeli 29. junija in bodo trajali do 7. avgusta. Prijave že zbirajo prek svoje spletne strani. Kot pojasnjuje direktor Uroš Pintar, so na razpisu Fundacije za šport uspeli dobiti denar za sanacijo kopalne ploščadi. Dela bodo začeli po koncu poletne sezone in tako tudi s pomočjo občine poskrbeli za izboljšanje kopališča. AT

Športniki niso zadovoljni

“Nam ni prav, da se letni bazen odpira tako pozno. Zaradi tega imamo težave in manj treningov ter dodatne stroške, ker se vozimo na treninge v Štandrež onkraj meje, kjer je letni bazen odprt že od začetka maja,” se z Jugom ne strinja Januša Stibilj iz Plavalnega kluba Gorica. Kot pojasnjuje, tudi pozimi trenirajo v pokritem bazenu onkraj meje. V klubu je okrog 20 tekmovalcev, pretežno dečkov in deklic, med njimi tudi državni podprvak, fant, ki ima trenutno najboljši čas v svoji kategoriji na 50 metrov prsno v Sloveniji.

Tudi v Vaterpolo klubu Gorica, v okviru katerega izven sezone v zimskem čofotalniku vadi okrog 60 otrok, 15 članov skupine U11 nastopa v prvenstvu, v članski kategoriji pa imajo okrog 40 vaterpolistov, zmajujejo z glavami. “Naše stališče je, da to ni v redu. Zagotovo bi se dalo drugače. Imamo platno, s katerim je mogoče pokriti bazen, imamo dobre klimatske pogoje, a na tem je treba delati,” je kritičen eden od gonilnih ljudi v klubu Matej Koder.

NACE NOVAK


Najbolj brano