Vrnila se je negotovost

Zdaj že nedavni stečajni upravitelj Agroinda Andrej Perdan je včeraj znova predal posle stari upravi vipavske kleti pod vodstvom Oleksija Karčistova. Zaposleni na sestanku z upravo niso dobili jasnih odgovorov o prihodnosti družbe in o plačilu zapadlih obveznosti in so vodstvu izročili stavkovno napoved, če jim to do prvega delovnega dne v novembru ne poravna starih terjatev.

Skupščina Agroinda je bila najprej sklicana za 17. november,   
a so jo včeraj  preklicali, po novem pa je napovedana za 21. 
november. Foto: Leo Caharija
Skupščina Agroinda je bila najprej sklicana za 17. november, a so jo včeraj preklicali, po novem pa je napovedana za 21. november. Foto: Leo Caharija

VIPAVA > Vnovični prihod stare uprave pod vodstvom Oleksija Karčistova v vipavski Agroind ni postregel s konkretnimi odgovori o prihodnjem poslovanju družbe in plačilu še neporavnanih obveznosti do zaposlenih. Gre za razliko marčevske plače in izplačilo in bruto plač za april, maj in del junijske plače ter regresa za letni dopust, in sicer tako delavcem, ki so ostali v podjetju med stečajema, kot tudi tistim, ki so na zavodu.

Predsednik uprave je ob napovedi, da si bo prizadeval za nadaljevanje poslovanja, od predstavnikov zaposlenih želel dobiti zagotovilo, da bodo umaknili predlog za stečaj. “Pojasnili smo mu, da je odločitev v rokah sodišča. Če uspejo dokazati, da do delavcev ne obstajajo več terjatve, bo sodišče sprejelo ustrezno odločitev. Sicer pa smo danes vložili stavkovno napoved. V stavkovnih zahtevah smo izpostavili plačilo zapadlih obveznosti do zaposlenih do prvega delovnega dne v novembru in plačilo tekoče plače 18. v mesecu. Če bodo stvari urejene, bodo delavci delali. Uprava si je vzela nekaj dni za razmislek in pregled stanja v družbi, potem pa se bomo znova sestali,” je pojasnil sindikalist Bojan Kramar.

“Predsednik uprave nam je zagotovil, da želi nadaljevati proizvodnjo in da nas podjetje potrebuje, a jasnih usmeritev za naprej ni predstavil. Mi smo mu povedali, da je podjetje v stečaju dobro delalo in poslovalo pozitivno, kar kaže, da njihova strategija mogoče ni bila najboljša,” je po sestanku v imenu delavcev povedal Andrej Furlan.

Predstavniki zaposlenih in sindikata so na sestanku odprli tudi vprašanje ponovne zaposlitve nekdanjih delavcev in veljavnosti starih pogodb o zaposlitvi, a do konkretnega dogovora ni prišlo. Kramar pri pravicah zaposlenih opozarja tudi na druge pravne praznine v primeru razveljavitve stečaja. ”Prihaja do absurdne situacije. Tu bi morala država spremeniti zakonodajo, in sicer da lahko stečajni upravitelj nadaljuje delo do ponovnega odločanja sodišča suvereno ali vsaj z omejenimi pooblastili.” Kramar ob tem upa, da bo novogoriško sodišče o usodi Agroinda in o morebitnem že tretjem stečaju čimprej odločilo.

Predsednik uprave Agroinda Oleksij Karčistov pa je že sklical skupščino družbe. Predlagani dnevni red predvideva, da bi osnovni kapital družbe v znesku milijon evrov zaradi kritja izgube najprej zmanjšali na nič in celotni znesek odvedli v kapitalske rezerve družbe, nato pa z novim denarnim vložkom v znesku 25.000 evrov ter s stvarnim vložkom v višini 4,7 milijona evrov, povečali na 4,73 milijona evrov. Novoizdane delnice bi v celoti vplačala in vpisala družba Vipavski vinograd, in sicer s prenosom svojih terjatev do Agroinda na to podjetje.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano