Vodnjak pri Pretovču v spomin in za turiste

Društvo Peski 1915-1917 namerava letos obnoviti vodnjak ob poti proti planini Pretovč, ki bo ohranjal spomin na prvo svetovno vojno, kolesarjem in pohodnikom pa bo ponujal hladno osvežitev. Poleg tega bodo zaščitili piramido na Vrhu nad Peski, po katerem imajo ime.

Tradicionalna   počastitev pri madžarski kapeli pod Mrzlim 
vrhom je pritegnila množico ljudi.    Foto: Peski
Tradicionalna počastitev pri madžarski kapeli pod Mrzlim vrhom je pritegnila množico ljudi.  Foto: Peski

TOLMIN > “Naša letošnja prednostna naloga je obnova vodnjaka ob cesti proti planini Pretovč. Je dragoceni pomnik, saj so iz njega pili vojaki v prvi svetovni vojni, zdaj pa mimo njega hodijo in kolesarijo mnogi,” pojasnjuje nov predsednik društva Ludvik Pavšič.Bo pomnik, ki bo preteklost povezoval s sedanjostjo z opominom ljudem iz številnih držav, naj ne pozabijo na dragocenost miru.

Idej je veliko, denarja pa je malo

Kot pravi, je idej za naprej veliko, denarja pa malo. “Upamo na sistemsko podporo države ali pa občine, ker je vse, kar smo doslej obnovili, rezultat prostovoljnega dela, donatorske pomoči in le delno pomoči države. Na srečo je v tem okolju veliko podjetij in zasebnikov, ki radi darujejo za ohranjanje spomina na trpljenje pred stotimi leti,” se zahvaljuje vsem, ki pomagajo.

Društvo povezuje 34 članov od Goriške do Bovške, aktivno dela 15 članov s Tolminskega. Pobudnik in ustanovitelj društva Stanko Jermol meni, da dolgoletni zanesenjaški trud rojeva sadove: “Če k nam prihajajo ambasadorji in se čudijo, kako je mogoče, da malo ljudi tako lepo skrbi za vse pomnike in da hkrati še organiziramo prireditve, potem je to potrditev našega dela.” Zato tudi on meni, da bi bili upravičeni do sistemske denarne podpore. Kot pravi, so letos iz občinskega proračuna dobili zgolj 400 evrov, kar niti za bencin za številne poti ne zadostuje. Prijavili so se tudi na enega od razpisov in upajo, da bodo dobili dodaten denar.

Pomnik bodo še dodatno zaščitili

Kot pravi, pa je največje zadoščenje v tem, da ohranjajo pomnike vojne. “Še preden smo ustanovili društvo, smo kot planinci zaznali, da bo pomnik na hribu Peski razpadel. Takrat smo se odločili, da ga je treba obnoviti, kar smo tudi naredili, letos ga bomo dodatno zaščitili.”

Mašo v spomin na trpeče so v soboto že petnajsto leto zapored darovali pod Mrzlim vrhom z rovi in kapelo, kjer so oskrbovali ranjene z bojišča. Ponovno je bila udeležba množična, prišli so mnogi, ki sočustvujejo in ohranjajo spomin in opominjajo, naj se vojne norosti ne ponavljajo. Zbrane je nagovoril poslanec Danijel Krivec, ki je med drugim poudaril, da so današnje vojne drugačne, tudi terorizem je vmes: “Izogniti se jim je mogoče le s strpnostjo, pogovorom in upoštevanjem različnosti ...”

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano