Voditi nas mora humanost NOB

Približno 200 pohodnikov je v soboto iz treh smeri - Črnega Vrha, Predmeje in Želina - prehodilo del spominske poti prenosa 98 partizanskih ranjencev na nadleško polje. Prvi koloni sta se na Hudem polju z govornikom Vasjo Klavoro poklonili spominu na humanost partizanskega zdravstva, združeni pohodniki z množico slavja na Vojskem pa z mlado zgodovinarko Nežo Jogan vrednotam NOB nasploh.

Okrog 200 pohodnikov  je v soboto iz treh smeri - Črnega 
Vrha, Predmeje in Želina - prehodilo del  spominske poti 
prenosa 98 partizanskih ranjencev na nadleško polje. Foto: Saša Dragoš
Okrog 200 pohodnikov je v soboto iz treh smeri - Črnega Vrha, Predmeje in Želina - prehodilo del spominske poti prenosa 98 partizanskih ranjencev na nadleško polje. Foto: Saša Dragoš

VOJSKO > Tri spominske prireditve - pohod po delnih smereh prenosa 98 ranjencev iz Cerknega na Nadleško polje za prevoz v južnoitalijanske bolnišnice, srečanje prijateljev bolnic Pavla in Franja in skupno srečanje vseh na Vojskem, ostajajo množična. Da bodo živela, so v soboto, ob vse mlajšemu rodu letos preko 200 pohodnikov, poskrbeli mladi.

Mladost je krasila odličen tolminski pevski kvartet in domače recitatorke, ki so prebirale poezijo domačega pesnika Črtomirja Šinkovca. Mlade je bilo prvič videti med množico praporščakov in več kot kdajkoli med številnimi udeleženci skupnega srečanja na Vojskem. S sporočilom, da se zaveda, da brez NOB in njegovih vrednot, ne bi imeli samostojne Slovenije, jih je nagovorila mlada zgodovinarka Neža Jogan. Ko je opisala epopejski prenos težko ranjenih partizanov z okrog tisoč sodelujočimi borci avgusta leta 1944 v organizaciji IX. korpusa, se je posvetila humanosti NOB, odlično organiziranemu partizanskemu zdravstvu in iz njiju izhajajočim vrednotam. “V 240 partizanskih bolnicah so zdravili okrog 22.000 ranjencev. 2128 so jih v enem letu prepeljali v zavezniške bolnišnice. Tega se moramo vedno znova spominjati. To so bila dejanja znanja, humanosti, sočutja, vztrajnosti, požrtvovalnosti, solidarnosti, strpnosti in poguma. Odgovorni smo za to, da jih nikoli ne preraste bršljan pozabe in laži,” je poudarila Joganova.

Na Hudem polju, ob obeležju eni od številnih postojank bolnice Pavla, so se redki še živeči borci, pohodniki in množica prijateljev te bolnice in Franje z govornikom dr. Vasjo Klavoro, še izčrpneje sprehodili skozi vlogo zdravnikov in medicinskega osebja med NOB in se jim globoko poklonili. SD

Med množico, ki se spominja epopejskega prenosa ranjencev avgusta leta 1944, je vse več mladih.


Najbolj brano