Voda se še ni ohladila

“Problem je, da so ta sistem vzeli za suho zlato in ni nihče preračunal, kaj prinaša!” Tudi tako je Valter Vodopivec, vodja novogoriških svetnikov SD, včeraj podkrepil predlog stranke, naj vodstvo občine omili nedavno podražitev oskrbe z vodo, ki je udarila gospodinjstva v blokih in zlasti nekatera mala podjetja.

V SD predlagajo enako, kot bo CI z zbranimi podpisi občanov. Foto: Ambrož Sardoč
V SD predlagajo enako, kot bo CI z zbranimi podpisi občanov. Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > Mestni svetniki iz vrst SD so že od začetka nasprotovali uveljavljanju znatno višjih omrežnin za oskrbo z vodo in odvajanja odplak (ne edini). Zdaj, ko so to že občutila gospodinjstva in še bolj nekatera podjetja v mestni občini, pa se pridružujejo nekaj posameznikom in (vsaj) eni civilni pobudi v mestu. V stranki namreč župana Mateja Arčona, pozivajo, naj naredi korak nazaj. “Upam, da bo prišlo do ponovne razprave in korekcije odloka,” pravi predsednik območnega odbora stranke Tomaž Horvat.

Ob tokratni podražitvi, ki naj bi jo uvedlo pet goriških občin, a sta jo do zdaj le novogoriška in briška, so povišali fiksne mesečne prispevke za vzdrževanje vodovodov in kanalizacije, ki se jih obračuna glede na velikosti priključka na vodovod. Po novem znašajo od dveh do 406 evrov na mesec za priklop na kanalizacijo in od pet do 1000 evrov za vodovod (brez DDV). Hkrati so vpeljali nov način obračunavanja za bloke.

Kot so zapisali v pozivu Arčonu, verjamejo, da je moč najti drugačne rešitve, če ne drugega, naj se cene zvišajo postopno. Župana pozivajo, naj spet razmislil in že ta mesec mestnemu svetu predlaga takšne spremembe nedavno potrjenega odloka, ki bodo “upoštevale vse vidike in posledice podražitve ter bolj pravično in še znosno obremenile občane in gospodarstvo.” Poudarjajo, da lahko marsikomu tudi deset evrov več na mesec pomeni veliko, pa da se proračun polni z denarjem ljudi. In izražajo zaskrbljenost nad obremenjevanjem gospodarstva.

Kot je znano, so nekateri Novogoričani pred dnevi začeli zbirati podpise za peticijo s podobnimi predlogi kot SD. Posebej aktivni so bili v stolpnici Nebotičnik. Več kot 80 podpisov bodo predali mestnemu svetu.

Vodja svetniške skupine SD Valter Vodopivec sicer priznava, da bi lahko predlagali svojo verzijo odloka. A ne verjame, da bi uspeli: “Prepričan sem, da je možno preko javnega poziva lažje kaj doseči.” Na vprašanje, ali bi lahko zahtevali preverjanje ustreznosti podlag za nove cene, pa je odvrnil, da bi to morala narediti uprava občine. Že na seji so opozarjali, da je treba vse temeljito pretehtati, preveriti učinke, ugotoviti, ali je predlog res pravi. In ocenjujejo, pravi svetnik, da uprava tega ni naredila dobro: “Dolžna bi bila preveriti utemeljitve predlagatelja novih cen, ki smo jih slišali tudi na seji, in morda zahtevati popravke.”

Toda namesto tega se je po besedah mestne svetnice SD Karmen Saksida znova verjelo predpostavki, da upravljalec mreže cevi ne bo zmogel vzdrževati brez podražitve. Sogovorniki dodajajo, da niti ne vedo, kje konča denar od omrežnin, niso pa dobili niti pred leti obljubljene analize, koliko so naložbe v omrežja zmanjšale izgube vode.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano