Vlagatelji iščejo izvrstne in drzne ekipe

Več kot sto mednarodnih vlagateljev tveganega kapitala, sto zagonskih podjetij in skupaj več kot 500 podjetnikov, menedžerjev in svetovalcev iz 30 držav je statistika letošnje mednarodne tehnološko-investicijske konference Coinvest. Ta je postregla z novimi zgodbami, kako uspeti. Prihodnost je v rokah tistih, ki imajo ob sebi izjemno ekipo, si drznejo in se ob delu tudi zabavajo, je bilo eno od sporočil konference.

    Izvršni direktor družbe  Mooreland Partner Peter Globokar. Foto: Alenka Tratnik
Izvršni direktor družbe Mooreland Partner Peter Globokar. Foto: Alenka Tratnik

ŠEMPETER > Konferenca Coinvest, ki jo organizira Center odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo (COBIK) iz Ajdovščine z domačimi in tujimi partnerji, je namenjena povezovanju dobrih zagonskih podjetij z vlagatelji. Četrta izvedba je privabila 500 obiskovalcev iz sveta podjetništva, industrije, kapitala, raziskav in razvoja, podpornih okolij in podjetnikov začetnikov. V dveh dneh se je stotim vlagateljem predstavilo skoraj sto zagonskih podjetij. Posebna komisija je med 50 najboljšimi zmago prisodila mlademu slovenskemu podjetju OOSM iz Kočevja za orodje, namenjeno digitalnemu sporočanju. Podjetje si je prislužilo 10.000 evrov in poslovni obisk Silicijeve doline.

Poslovna direktorica Cobika HerminaOgrič je bila z odzivom zadovoljna. “Vlagatelji z vsega sveta so prišli, ker vedo, da smo skrbno izbrali startupe, kar pomeni, da niso izgubili niti minute za slabe ideje.”

Ključna je dobra ekipa

Konferenca je priložnost za stik s potencialnimi partnerji, kupci, raziskovalci in vlagatelji s trga tveganega kapitala. Ti danes vlagajo zlasti v biotehnologijo, zdravje, informacijsko komunikacijsko tehnologijo, finance in poslovanje. Izvršni direktor družbe Mooreland Partners, Slovenec Peter Globokar, ki se ukvarja s trgom vlaganj tveganega kapitala, presojo projektov in iskanjem kapitala zanje, pri izbiri v ospredje postavlja človeške vire: “ Najpomembneje je najti dobre sopotnike pri projektu, samo z njimi boste lahko postavili nekaj, kar bo uspešno in dolgotrajno. Pri tem se je treba že v začetku osredotočiti na napredek in rast. V vseh parametrih, ne samo v prihodkih.”

Na konferenci je bilo veliko mladih. “Mladi so tisti, ki si drznejo. Tu jih je veliko, ki bi lahko bili nezaposleni na trgu delovne sile, a so vzeli usodo v svoje roke in bodo tej državi prej ali pozneje vrnili tisto, kar ji v bistvu ne pripada. Drugi razlog je, da je okolje postalo podjetništvu bolj naklonjeno in omogoča stik z globalnim svetom od doma in za relativno majhen denar,” je pojasnila Ogričeva.

Podjetnik ni vezan na potni list

S tem se je strinjal tudi Globokar. “Mladi imajo izobrazbo, so fleksibilni, odprti. Če je treba, sedejo na letalo in gredo za par let v Ameriko. Podjetnik mora tja, kjer lahko uresniči svojo idejo in pri tem ni vezan na potni list. A tudi Slovenija ima infrastrukturo in dobre šole, spreminja se tudi odnos do podjetništva.”

Med tistimi, ki tu vidijo dobre ideje, je izvršni direktor turškega sklada tveganega kapitala 212 Ali Karabey. “Vzpostavljamo nov sklad in želimo vlagati v to regijo. Imate zanimiva podjetja, ki iščejo tržišče, ki vam ga lahko nudimo mi. Kdor pri nas najde vlagatelja, ima odprta vrata na globalno tržišče. Zato sem tukaj.”

In kaj danes prepriča vlagatelje? Karabey je bil jasen: “Hitrost rasti. 100-odstotna letna rast ni več nič posebnega. Iščemo podjetja, ki dosegajo 15-, 20-, 30-odstotno mesečno rast. Naš denar je povezan s tveganji, zato moramo veliko zaslužiti in zato potrebujemo družbe, ki zelo hitro rastejo.”

Med podjetji, ki si hitro utirajo pot na mednarodno tržišče, je novomeški Hemptouch, ki izdeluje in prodaja certificirano naravno konopljino kozmetiko. Kot je povedala predstavnica Katarina Simonič, so posel zagnali lani, pri tem pa jim je pomagal novomeški podjetniški inkubator. “Dobro podporno okolje je eden od ključev do uspeha. Sami smo se že v začetku usmerili tudi na tuja tržišča, kjer je povpraševanje po naravni kozmetiki veliko. Prisotni smo na hrvaškem, vstopamo na italijansko. Ta konferenca je prava priložnost za nove dogovore s potencialnimi strankami, raziskovalci in vlagatelji.” ALENKA TRATNIK


Najbolj brano