Vlada je odobrila del denarja za popotresno obnovo

Vlada je pred dnevi le odobrila slab milijon evrov za nadaljevanje popotresne obnove v Posočju. S tem denarjem bodo zgradili štiri hiše in eno obnovili ter začeli obnavljati dve cerkvi. A denarja ni niti približno dovolj, potrjuje Mitja Pekeč, vodja Državne tehnične pisarne, ki pritiska na državo, naj za letos čim prej zagotovi vsaj še dodatnega 1,4 milijona.

Denar za potresno obnovo kaplja zelo počasi. Ali pa sploh ne.  V Tolminu, na primer, so računali 
nanj pred obnovo objekta v Brunovem drevoredu. Na koncu jo je plačala kar občina. 

 Foto: Špela Kranjc
Denar za potresno obnovo kaplja zelo počasi. Ali pa sploh ne. V Tolminu, na primer, so računali nanj pred obnovo objekta v Brunovem drevoredu. Na koncu jo je plačala kar občina.  Foto: Špela Kranjc

POSOČJE > Ljudje v zgornjem Posočju, ki že več kot deset let čakajo na obnovo svojih v potresu porušenih domov, so z dolgimi nosovi ostali že lani, ko je država sprva obljubljenih 5,5 milijona evrov sklestila na bornih 1,4 milijona. No, na koncu jih je dodala še 600.000. Številni so še v kolesju obnove, vprašanja, kdaj bodo prišli na vrsto, ves čas dobivajo tudi v Državni tehnični pisarni.

Slab milijon za obnovo ne bo dovolj

A njen vodja Mitja Pekeč večkrat težko odgovori nanje. Že lani je glasno opozarjal na drastično krčenje denarja, ko so že začeli z deli, ki jih je treba plačati letos, samo da se obnova ne bi ustavila. “Če bodo ponovno zelo krčili denar, se lahko zgodi, da skoraj nič novega ne bo mogoče zgraditi,” je lani najslabši scenarij preigraval Pekeč. No, to se, k sreči, ne bo zgodilo, saj je vlada pred dnevi vendarle odobrila nov sveženj denarja za popotresno obnovo. A znesek je spet zelo daleč od obljubljenih štirih milijonov (ta vsota velja za vse v potresu prizadete občine na našem koncu), kolikor jih je država namenila v programu urejanja. V DTP so si sicer prizadevali za 5,5 milijona.

Precejšen del denarja iz zadnjega svežnja bo šlo za poplačilo že opravljenih posegov, nekaj manj kot 950.000 evrov pa bo namenjenih za nove obnove. “Lahko bomo začeli rušiti stare in graditi nove stanovanjske hiše - dve v Bovcu in po eno v vaseh Soča in Koseč, eno hišo bomo rekonstruirali v Bovcu, začela se bo še obnova cerkva v Sužidu in Libušnjah,” Pekeč našteva, kaj bodo naredili s tem denarjem. Prvi sveženj je prišel zelo pozno, opozarja in poudarja, da je letos v programu na voljo še denar, “ki ga bo treba ugraditi. A to bo težko do konca oktobra.” Mudi se, zato bi morala država čim prej izdati nov sveženj začasnih odločb, ki bi DTP omogočile, da bi se lotila novih obnov, Pekeč poziva državo. “Smo že oddali drugi spisek prioritet, skupaj vreden približno 1,4 milijona evrov. Večinoma gre za stanovanjske hiše,” pojasnjuje. Kdaj bo vlada odobrila ta denar, pa je že drugo vprašanje.

Mlakuž: čim prej nove odločbe

Tudi na občini Bovec, kjer bodo odprli večino novih gradbišč popotresne obnove, potrjujejo, da je zagotovljenih dobrih 940.000 evrov premalo za izvedbo vseh projektov, ki še čakajo. “Na Občini Bovec zato pričakujemo, da v korist oškodovancev Vlada RS čim prej oziroma najkasneje prihodnji mesec, torej v juliju, sprejme še en paket začasnih odločb, kajti še tako ne verjamemo, da bi lahko letos začeto obnovo zaključili do konca leta oziroma do konca gradbene sezone,” opozarja bovški župan Valter Mlekuž. Kot dodaja, “z Državno tehnično pisarno Tolmin sicer odlično sodelujemo, vendar brez zagotovitve potrebnih sredstev s strani države s še tako velikimi prizadevanji za čimprejšnji zaključek obnove ne moremo z mrtve točke.”

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano