Visok jubilej Sožitja

Novogoriško medobčinsko društvo Sožitje, ki pomaga osebam z motnjami v duševnem razvoju, je sinoči obeležilo svojih 50 let.

Vlasta Nussdorfer je na slavju poudarjala pristnost oseb, ko 
jim pomaga društvo Sožitje. Foto: Ambrož Sardoč
Vlasta Nussdorfer je na slavju poudarjala pristnost oseb, ko jim pomaga društvo Sožitje. Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > Preko društva Sožitje se lahko danes osebe, ki jih je narava prikrajšala za običajen duševni razvoj, izobražujejo, hodijo na telovadbo več vrst, na plesne večere, se skupaj s svojci udeležujejo tematskih večerov, predavanj, vikend seminarjev, se družijo, hkrati pa jim skuša organizacija pomagati pri vključevanju v širšo družbo.

Ob jubileju so v Sožitju medse povabili varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer, ki je v slavnostnem govoru opisala nekatera svoja srečanja z duševno prizadetimi, čudovitimi zaradi svoje pristnosti. Če so nekoč bili nevidni, ker so jih družine kot sramoto skrivale, je danes po besedah varuhinje vsaj ta ovira premagana. Vendar ostajajo mnoge druge, je nadaljevala, kakor so tej skupini prevečkrat kršene zakonske pravice in jim jih država z novimi predpisi zapovrh krči. Nussdorferjeva je izpostavila, da se bo zavzemala za boljšo zakonodajo. AS


Najbolj brano