Vipavski Križ kot nov, a bistvo je pod tlakom (foto)

V slikovitem Vipavskem Križu so v soboto praznovali zaključek celovite komunalne prenove kraja, ki je stala dva milijona evrov. Poleg višje kakovosti bivanja je obnova tudi priložnost za nov razvoj, predvsem turizma. Nekdaj cvetoče mestece namreč skriva številne zgodbe. Letno ga obišče tudi do 400 avtobusov turistov in številni posamični gostje, a v kraju ni niti ene gostilne ne trgovinice z lokalnimi pridelki in izdelki.

  Prenovljeni Vipavski Križ je v soboto praznoval. Foto: Alenka Tratnik
Prenovljeni Vipavski Križ je v soboto praznoval. Foto: Alenka Tratnik

VIPAVSKI KRIŽ >Nekdaj cvetoče trgovsko in rokodelsko mestece, ki je do danes ohranilo arhitekturne značilnosti, je z razvojem industrije v Ajdovščini izgubljalo na pomenu. Stara infrastruktura je marsikoga odgnala v svet. Domačini in Občina Ajdovščina so se zato odločili, da kraj temeljito prenovijo. V zadnjem letu so zgradili novo kanalizacijo, vodovodno napeljavo, telefonijo in razsvetljavo. Tudi cevi za električno napeljavo so že položene, tako da bo lahko Elektro Primorska kable s pročelij hiš skrila pod tlak. Odpadne vode so speljali na novo čistilno napravo z zmogljivostjo 700 enot, kamor bodo priključili še bližnje zaselke in naselja.

Dva milijona evrov za obnovo

Ulice in trgi so tlakovani s tlakovci svetlejših tonov v nekdaj imenitnejšem delu kraja in temnejših v ozkih gasah. Najmanjše slovensko mesto ponoči razsvetljuje 106 posebnih talnih in stoječih led svetilk. Zasnovo za eno zahtevnejših naložb v občini v zadnjih letih je v sodelovanju z zavodom za varstvo kulturne dediščine izdelalo podjetje Arhikon, dela pa je izvedel Zigrad. Prenova je stala dva milijona evrov: 1,2 milijona evrov sta primaknili EU in država, ostalo je plačala občina.

Najmanjše mesto v habsburški monarhiji se ponaša s številnimi zanimivostmi in bogato zgodovino. Hrib je bil naseljen že v predrimskih časih. Prve pisne listine o kraju segajo v 13. stoletje. Na pobudo goriškega škofa so konec 15. stoletja zgradili štiristolpni grad, leta 1483 pa so ga Goriški grofje pred turškimi vpadi obdali z obzidjem. Leta 1507 je Križ dobil tržne pravice, leta 1532 pa ga je cesar Ferdinand povzdignil v mesto. Pomemben pečat mu je dala družina Attems, ki je domačinom pred skoraj 400 leti pomagala zgraditi kapucinski samostan, kjer je živel in delal Janez Svetokriški. Izvirnike njegovih del hranijo v samostanski knjižnici. V mestu je zadnjo novembrsko nedeljo 1563 pridigal tudi Primož Trubar.

Po besedah župana Tadeja Beočanina je Križ danes mesto novih priložnosti. “Poleg boljšega življenjskega standarda krajanov naložba omogoča gospodarski razvoj, predvsem turizma. Podobna mesteca v turistično bolj prepoznavnih pokrajinah živijo izključno od turizma. Lahko da nimajo dveh cerkva, gradu ali samostana. Imajo pa v vsaki hiši lokal, apartma, sobo za turiste in seveda zgodbo, kot jo ima tudi Križ.” Ob tem je Križanom zaželel, da bi začutili priložnosti v obnovljenem kraju.

Turisti nimajo kje pustiti denarja

Tudi predsednik sveta KS Harij Bat je prepričan, da so dobili novo priložnost. “Zato stopimo skupaj, pomagajmo si in podpirajmo se, da bomo bolje izkoristili to, kar smo danes dobili. Podprimo domačo obrt, delavnico, gostinski lokal. Storimo to danes, ko se težko dobi delo. Imamo možnosti za turizem. Križ letno obišče tudi do 400 avtobusov in ogromno posamičnih gostov, ki nimajo kje pustiti denarja.” In kot je dodal, se v kraju že rojevajo podjetniške pobude. Križanom je pri turističnem razvoju z novimi vsebinami in storitvami pomoč obljubil tudi sekretar ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti.

Da bo korak po obnovljenih ulicah varen, je z blagoslovom poskrbel kapucinski brat Vlado Kolenko. Gostitelji so sobotno slovesnost pospremili s kriškim sejmom in kulturnim programom učencev podružnične šole, pevcev, glasbenikov in igralcev pod vodstvom Irme Krečič Slejko. Na ogled je bila razstava fotografij o Vipavskem Križu fotografa Andreja Perka. Po kriških gasah se je pod okriljem Turističnega društva Vipavski Križ v spremstvu garde sprehajala kriška gospoda, domačini so postavili stojnice in v pokušino ponudili domače dobrote.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano