Vipavski Križ kmalu gradbišče

Gospodarsko ministrstvo je odobrilo 1,2 milijona evrov iz EU za celovito okoljsko prenovo Vipavskega Križa. Dela, vredna dva milijona, se v zgodovinskem vaškem jedru lahko začnejo.

Občina bo s SGP Zidgrad iz Idrije prihodnji teden  podpisala pogodbo za celovito okoljsko  prenovo Vipavskega Križa Foto: Alenka Tratnik
Občina bo s SGP Zidgrad iz Idrije prihodnji teden podpisala pogodbo za celovito okoljsko prenovo Vipavskega Križa Foto: Alenka Tratnik

VIPAVSKI KRIŽ > Dokumenti so izdelani, dovoljenja pridobljena, izvajalec je izbran, čakali so le še na ugoden razplet na razpisu ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Čakanja je zdaj konec.

Kanali še “po starem”

Iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in državnega proračuna bo za skoraj dva milijona vredno naložbo na voljo 1,2 milijona nepovratnega denarja. Ta je bil glede na sušo v občinskem proračunu nujen za začetek celovite okoljske prenove srednjeveškega mesteca, ki si to nedvomno zasluži.

Odplake iz večine hiš trenutno še tečejo po starem, v jaške in po kanalih iz naselja navzdol. S prenovo bodo v naselju zgradili približno 900 metrov fekalne in 600 metrov meteorne kanalizacije. Odpadne vode bodo po novem zbirnem kanalu speljali na čistilno napravo, ki jo bodo zgradili v zaselku pod Vipavskim Križem, nanjo bodo priključili tudi naselji Plače in Male Žablje.

Vse pod črno-bele kamnite plošče

Obnovili bodo vodovodno omrežje, saj je obstoječe že dotrajano. Električno in telekomunikacijsko omrežje bodo vgradili v tla, obnovili bodo razsvetljavo in uredili javne površine. Ulice Vipavskega Križa bodo po končanih gradbenih posegih tlakovali s kamnitimi ploščami v beli in črni barvi.

Kot sporočajo iz občinske uprave, bodo domačinom in drugim zainteresiranim projekt podrobneje predstavili jutri, v tukajšnjem domu krajanov.

Domačini in občinska politika se strinjajo, da je obnova infrastrukture temelj, na katerem se bo Vipavski Križ lahko razvijal v prihodnje. Zlasti v turističnem smislu, pri čemer pa bo, kot opozarjajo v občinski politiki, v prihodnje treba razmisliti tudi o razvoju turistične infrastrukture in ponudbe. ALENKA TRATNIK


Najbolj brano