Vipavska občina uredila sistem odvajanja in čiščenja voda

Občina Vipava je z uspešnim črpanjem kohezijskih sredstev zaključila projekt urejanja odvajanja in čiščenja odpadnih voda, je na današnji novinarski konferenci poudaril župan Ivan Princes. Projekt, vreden šest milijonov evrov, je med drugim vključeval izgradnjo kanalizacijskega sistema in nove čistilne naprave Vipava.

Občina Vipava je z uspešnim črpanjem kohezijskih sredstev 
zaključila projekt urejanja odvajanja in čiščenja odpadnih 
voda, je na današnji novinarski konferenci poudaril župan 
Ivan Princes. Foto: Leo Caharija
Občina Vipava je z uspešnim črpanjem kohezijskih sredstev zaključila projekt urejanja odvajanja in čiščenja odpadnih voda, je na današnji novinarski konferenci poudaril župan Ivan Princes. Foto: Leo Caharija

VIPAVA > Investicijo sta poleg kohezijskega sklada sofinancirali tudi država in občina, gradnja pa je trajala dobri dve leti, so sporočili iz občine.

V okviru projekta so izgradili novo čistilno napravo Vipava z zmogljivostjo 6000 populacijskih enot in manjkajoči fekalni kanalizacijski sistem. Po zaključku projekta bo vsaj 95 odstotkov populacijskih enot priključenih na javno kanalizacijo, ki se zaključuje na centralni čistilni napravi. V okviru projekta so na novo zgradili 4,52 kilometra in rekonstruirali 1,37 kilometra kanalizacijskega omrežja.

Odpadne vode se bodo tako čistile na centralni čistilni napravi Vipava. S tem bo zadoščeno okoljskim predpisom in standardom vse ostrejšim zahtevam po varovanju okolja in zahtevam iz operativnega programa odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode.

Za občanke in občane investicija pomeni številne prednosti, je izpostavil župan. To so dodatna priključitev na javni kanalizacijski sistem za približno 337 prebivalcev, zmanjšanje emisij v vode za 1340 populacijskih enot ter dvig kakovosti življenjskih pogojev.

Izboljšana komunalna infrastruktura bo pozitivno vplivala tudi na razvoj gospodarstva tako občine kot celotne regije in ohranjanja poseljenosti območja v prihodnje.

"Občina Vipava je bila še pred začetkom projekta dobro opremljena s kanalizacijskim sistemom, z novo investicijo pa smo uredili še sistem čiščenja odpadnih vod, ki so doslej obremenjevale reko Vipavo," je dodal Princes.

STA


Najbolj brano