Vipavska mlekarna bo marca spet začela obratovati

Prenova vipavske mlekarne, ki jo je iz rok vipavskih zadružnikov prevzela družba Ekolat, naj bi po temeljiti prenovi marca vendarle spet začela obratovati, je povedal prokurist družbe Peter Selčan.

Prenova vipavske mlekarne, ki jo je iz rok vipavskih zadružnikov prevzela družba Ekolat, naj bi po temeljiti prenovi marca vendarle spet začela obratovati. Foto: Leo Caharija
Prenova vipavske mlekarne, ki jo je iz rok vipavskih zadružnikov prevzela družba Ekolat, naj bi po temeljiti prenovi marca vendarle spet začela obratovati. Foto: Leo Caharija

VIPAVA > Poleg temeljite prenove stavbe so razširili tudi prvotno načrtovane kapacitete predelanega mleka s 100.000 na 200.000 litrov dnevno.

Do tako velike količine predelanega mleka bo sicer prišlo postopoma, ob zagonu proizvodnje bodo dnevno predelali le eno cisterno mleka.

Tudi število zaposlenih bo v začetku skromno - najprej bodo zaposlili 12 delavcev, kasneje pa njihovo število po potrebi povečevali. Prve delavce, med katerimi so po besedah Petra Selčana predvsem nekdanji zaposleni v mlekarni, so že izbrali, tik pred zagonom proizvodnje bodo z njimi podpisali pogodbe o zaposlitvi.

V začetku bodo izključno slovensko mleko predelovali le v mocarelo, večino proizvodnje pa prodali italijanskim kupcem. Kasneje jo bodo ponudili tudi slovenskim kupcem ter iskali trge tudi v sosednjih državah.

Selčan je povedal še, da na nanoški sir niso pozabili. Želijo si, da bi ga znova proizvajali, vendar bo treba prej obnoviti proizvodnjo, za to pa je potreben denar, ki ga morajo po tako obsežni prenovi celotne mlekarne najprej zaslužiti.

Ekolat, katerega 20-odstotni lastnik so Združene kmetijske zadruge Mlekop z območja Gorenjske, večinski pa italijansko podjetje Trevisanalat, bo imel sedež v Vipavi.

Italijanska družba Trevisanalat izhaja iz kraja Resana med Padovo in Trevisom in je drugi največji proizvajalec mocarele v Italiji. Že doslej so kupovali mleko v Sloveniji, v Italijo naj bi ga tako z območja Gorenjske tedensko izvozili 14 cistern.

STA


Najbolj brano