Vipavci še iščejo pravo idejo

Krožišče na Bisu v Ajdovščini, ki so ga odprli marca leta 2008, preurejajo. Ajdovska občina se je odločila osvežiti njegovo podobo z novo hortikulturno zasaditvijo in napisom Ajdovščina, ki bo pozdravil obiskovalca ob vstopu v mesto. Vipavci pa se še niso zedinili, kakšno naj bi bilo krožišče ob izvozu s hitre ceste pred Vipavo.

Ajdovci so v krožišču na Bisu  predvideli novo hortikulturno ureditev, ki bo ponazarjala igro 
burje, Vipavci pa se še vedno niso zmenili, kako urediti svoje krožišče.   Foto: Alenka Tratnik
Ajdovci so v krožišču na Bisu predvideli novo hortikulturno ureditev, ki bo ponazarjala igro burje, Vipavci pa se še vedno niso zmenili, kako urediti svoje krožišče.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Idejno zasnovo za svežo hortikulturno zasaditev krožišča na Bisu so izdelali v ajdovskem Studiu Pikaplus. Po besedah Jane Hladnik Tratnik so ureditev krožišča zasnovali z elementom spirale in zasaditvijo s trajnicami. “Spirala služi kot podstavek oziroma v prostoru predstavlja subtilno nemotečo ureditev tehničnega objekta, hkrati pa poudari vstop v mesto. V njej bo namreč izpisano ime mesta Ajdovščina.”

Spirala bo iz kovinskega materiala COR-TEN, ki ima značilno rjasto patino, uporabljajo pa ga pri sodobnejših krajinskih ureditvah. “Tak material se približa naravnim tonom pokrajine in zato ne bo deloval kot tujek v prostoru. Ob kasnejši zasaditvi bo spirala skupaj z zasajenimi rastlinami predstavljala igro vetra in ponazarjala vrtinčenje burje. S tem bomo opozorili na ključno posebnost našega mesta,” je dodala Jana Hladnik Tratnik. Zaradi preglednosti bo najvišja višina spirale 110, najnižja pa deset centimetrov. Po besedah avtoric idejne zasnove bo prenova dopuščala tudi kasnejše posege z dodajanjem občasnih elementov ob pomembnih dogodkih v mestu. Ajdovce bo prenova stala dobrih 17.000 evrov, za toliko je bila namreč sklenjena pogodba s podjetjem Zides.

Vipavci pa so, kljub številnim razpravam, še vedno brez končnega dogovora, kako bi krožišče ob izvozu s hitre ceste pred Vipavo sploh uredili. Iz Krajevne skupnosti Slap je že lani prišla ideja za postavitev voza z vinskim sodom, v Konzorciju Zelen so predlagali postavitev simbola v obliki steklenice zelena, v komunalno stanovanjski družbi so na pobudo občine pripravili več možnih zasaditev s trajnicami. Svetnica Orjana Curk pa je na nedavni seji presodila, da sta za Vipavo najbolj značilna motiva trta in voda. Ker je krožišče na državni cesti, bo morala o tehničnih plateh posega pred izvedbo svoje povedati tudi direkcija za infrastrukturo.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano