Vipavci na pol poti do proračuna 2017

Vipavska občina je po rebalansu za letošnje leto že pripravila izhodišča proračuna za prihodnje leto. Prihodki naj bi znašali 4,7 milijona, odhodki pa okroglih šest milijonov evrov.

Občina bo v Vipavi gradila tudi krožišče.  Foto: Leo Caharija
Občina bo v Vipavi gradila tudi krožišče.  Foto: Leo Caharija

VIPAVA > Po ocenah občinske uprave bo za naložbe na voljo 1,8 milijona evrov, kar je dobrega pol milijona več, kot je občina porabila letos. A upoštevati je treba, da se bodo nekatere letos začete naložbe zaključile prihodnje leto. Med njimi so na primer vinarski muzej v kletnih prostorih Lanthierijevega dvorca, prenova atletskega stadiona in krožišče pri gasilskem domu.

Dobrega pol milijona evrov nameravajo Vipavci vložiti v redno vzdrževanje, obnove in gradnjo novih cest, javno razsvetljavo in urejanje prometa v občini. Nekaj več kot 600.000 evrov bodo porabili za gradnjo kanalizacije, med večjimi projekti je gradnja omrežja na Slapu. Dobrih 300.000 evrov bodo namenili oskrbi z vodo in ostali komunalni dejavnosti.

Občina načrtuje tudi več novih projektov. Med njimi je ureditev športno plezalne poti Tura Direkt, kjer sta moči združila občina in Planinsko društvo Vipava. Tu poudarjajo, da gre za prvo tovrstno plezalno pot ali ferato v Vipavski dolini, ki bo obogatila turistično ponudbo in produkte doline.

Občina bo s projektom v vrednosti dobrih 20.000 evrov kandidirala tudi za denar EU. Od morebitnega razpisa in denarja države je odvisna tudi ureditev prostorov nad vipavsko knjižnico za potrebe glasbene šole. Občinski svet je osnutek v prvi obravnavi potrdil, druga obravnava bo predvidoma še pred novim letom.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano