Vipavci držijo pesti, v Novi Gorici pa fige

Občina Vipava v teh dneh pospešeno odpravlja zadrege glede zemljišč na območju, ki ga ponuja za univerzitetni kampus. Spremeniti mora prostorski načrt, pred tem pa dobiti pozitivno mnenje Agencije RS za okolje, da je zagotovila ustrezne ukrepe proti poplavam. Časa pa ima vse manj, saj bo predvidoma 9. aprila upravni odbor novogoriške univerze odločal, kje naj bi postavili kampus. Če Vipavci ne bodo uspeli, bo v igro vstopila Nova Gorica.

Občina Vipava nestrpno čaka, ali bo agencija za okolje dala pozitivno mnenje na protipoplavne ukrepe, ki jih Inštitut za vode še preverja za zemljišča pod Pristanom. Brez tega bo 
kampus splaval po reki Vipavi, v igro pa bodo vstopili Novogoričani.  Foto: Ambrož Sardoč
Občina Vipava nestrpno čaka, ali bo agencija za okolje dala pozitivno mnenje na protipoplavne ukrepe, ki jih Inštitut za vode še preverja za zemljišča pod Pristanom. Brez tega bo kampus splaval po reki Vipavi, v igro pa bodo vstopili Novogoričani.  Foto: Ambrož Sardoč

VIPAVA, NOVA GORICA >Na Občini Vipava so v zadnjih dneh precej na trnih. Za območje pod Pristanom, kjer naj bi gradili kampus Univerze v Novi Gorici, morajo del zemljišč spremeniti v stavbna, za to pa morajo zagotoviti ustrezno protipoplavno zaščito oziroma odpraviti problem poplavne ogroženosti in nato sprejeti prostorski načrt, ki bo omogočil gradnjo kampusa. Časa pa je vse manj. Upravni odbor univerze bo predvidoma 9. aprila odločal, ali bo omenjena zemljišča kupil za potrebe kampusa in tja postopno preselil dejavnosti univerze.

Kot je znano, je ta vipavski občini lani jeseni že podaljšala rok za ureditev zemljišč. Občina, za katero elaborate pripravlja Inštitut za vode, je od decembra pridobila več različic protipoplavnih ukrepov. Zadnja predvideva ukrepe na zemljiščih, ki so, razen enega, že v lasti občine, rešitve pa ne vključujejo posebnih posegov. Povedano preprosto: zagotoviti morajo dovolj velike površine, kjer bi se zadrževala voda, če bi reka Vipava poplavila, in odvodni kanal. Na občini so prepričani, da so ukrepi dobri in da bodo dobili pozitivno mnenje Agencije RS za okolje. Brez tega namreč nimajo možnosti.

Trenutno na Inštitutu za vode izvajajo simulacije ob morebitnih dvigih gladine reke Vipave. “Dela se z vso močjo, trije računalniki delajo noč in dan, da pridemo čim prej do dokumenta. Računamo, da ga bomo dobili do seje upravnega odbora oziroma nekaj dni prej,” pravi vipavski župan Ivan Princes. Vipavci pa se zavedajo, da urejanje zemljišč za gradnjo ne bo prav poceni. So se pa svetniki pred kratkim strinjali, da je občina doslej v projekt vložila že toliko naporov in denarja, da bi bilo škoda, da ga ne bi izpeljali ali da bi jih tik pred zdajci prehiteli v Ajdovščini bodisi v Novi Gorici.

Tudi v Novi Gorici nestrpno čakajo na svojo priložnost v upanju, da Vipavcem ne bo uspelo. V tem primeru bo mestna občina univerzi ponudila zemljišča ob Kornu in takoj začela spreminjati prostorske akte, da bi tam lahko gradili kampus, so se februarja odločili mestni svetniki. V igri je sicer tudi Ajdovščina, kjer stečajni upravitelj Primorja Rudolf Hramec ponuja v odkup nekdanje prostore podjetja.

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano