Vipavci cenijo njihovo delo

Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Vipava, najstarejše na Primorskem, je v soboto slovesno obeležilo 140 let delovanja. Jedro sestavlja 44 operativnih gasilcev, z mladimi, ostalimi člani in članicami ter veterani pa društvo danes šteje približno 120 članov.

Vipavski prostovoljni gasilci so s slavnostno sejo obeležili 140-letnico društva. Foto: Matic Slemič
Vipavski prostovoljni gasilci so s slavnostno sejo obeležili 140-letnico društva. Foto: Matic Slemič

VIPAVA > Začetki PGD Vipava segajo v drugo polovico 19. stoletja. Gasilni red, sprejet leta 1857, je zahteval sodelovanje vseh sposobnih krajanov pri reševanju in gašenju. V duhu tedanjega časa so tudi v Vipavi organizirali varnostno službo, leta 1877 pa so na pobudo grofa Karla Lanthierija ustanovili Gasilsko društvo Vipava.

Kot piše v arhivskih zapisih, se je društvu lahko pridružil le pošten in delaven človek, ki je bil pripravljen priskočiti na pomoč ob vsaki uri in vremenu. Med člani so bili tudi trgovci, gostilničarji, obrtniki in učitelji.

Društvo, ki mu predseduje Florijan Funa, poveljuje pa Sebastjan Ferjančič, danes šteje približno 120 članov. Sestavljajo ga mladi, članice, člani in veterani, jedro društva pa je 44-članska operativna enota. Operativci so usposobljeni in opremljeni za uspešno posredovanje, v gasilskem domu imajo trenutno na voljo štiri gasilska vozila s pripadajočo opremo, do katerih so prišli tudi s pomočjo Občine Vipava. Požari, poplave, burja in druge nesreče, tudi na hitri cesti, so na seznamu dogodkov, kjer je hitra pomoč prostovoljnih gasilcev ključnega pomena. A kot pravi Florijan Funa, radi priskočijo na pomoč tudi pri organizaciji kulturnih, športnih in družabnih prireditev v občini, znane pa so tudi njihove jaslice, ki jih vsako leto postavijo v gasilskem domu. “Veseli nas, da nas domačini podpirajo in cenijo naše delo ter prizadevanja. To se odraža tudi v njihovi podpori našemu društvu,” je povedal. Številni Vipavci so jim čestitali ob jubileju in se z njimi veselili na slovesnosti, kjer je društvo prejelo zlato plaketo Gasilske zveze Slovenije in plaketo Civilne zaščite Republike Slovenije. Goste pa je navdušilo z vajo s prostostoječo lestvijo ter z družabnim srečanjem. Na slavnostni seji so zbrane nagovorili vipavski župan Ivan Princes, podpredsednik Gasilske zveze Slovenije Jože Derlink in državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak. AT


Najbolj brano