Vipava in Nova Gorica v finiš tekme za univerzitetni kampus

Občina Vipava v zadnjem času pospešeno odpravlja zadrege glede zemljišč na območju, predvidenem za univerzitetni kampus. Pripravila je več različic protipoplavnih ukrepov. Zdaj držijo pesti, da jih bo Agencija RS za okolje potrdila. Bolj zagreto se za kampus spet potegujejo tudi v Novi Gorici, ki bo v igri, če Vipavcem do 31. marca ne uspe.

Rektor Danilo Zavrtanik favorizira Vipavo, pogovarja pa se tudi z Novogoričani.  Foto: Mitja Marussig
Rektor Danilo Zavrtanik favorizira Vipavo, pogovarja pa se tudi z Novogoričani.  Foto: Mitja Marussig

VIPAVA, NOVA GORICA > Občina Vipava je Agencijo za okolje v teh dneh zaprosila za mnenje k osnutku sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta za območje pod Pristanom, kjer naj bi gradili univerzitetni kampus. Ob spremembi trenutno nestavbnih zemljišč v stavbna mora namreč odpraviti tudi ključni problem - poplavno ogroženost.

Kot pojasnjuje županov svetovalec za gospodarstvo, okolje in prostor Božidar Lavrenčič, je občina od decembra do zdaj pripravila več različic protipoplavnih ukrepov. Ker bi reševanje širšega območja, tudi z zemljišči v zasebni lasti, otežilo in podražilo zadevo, zadnja različica predvideva protipoplavne ukrepe na zemljiščih, ki so, razen ene izjeme, že v lasti občine. Rešitve ne vključujejo posebnih posegov.

“V bistvu smo morali zagotoviti dovolj velike volumne za zadrževanje vode. V idejni rešitvi smo predvideli znižanje terena za zadrževanje vode in gradnjo odvodnega kanala. Ocenjujemo, da so podlage dobre in bomo pridobili pozitivno mnenje Agencije RS za okolje,” se nadeja Lavrenčič.

Upravni odbor Univerze v Novi Gorici je rok za izbiro lokacije podaljšal do 31. marca, a Vipavce v tem času čaka še nekaj dela, če bodo hoteli zadostiti pogojem. Medtem na svojo priložnost čakajo tudi v Novi Gorici, kjer so pred kratkim svetniki potrdili namero, da bo občina univerzi ponudila zemljišča ob Kornu in takoj začela spreminjati prostorske akte, da bi tam lahko gradili kampus. Še najmanj možnosti ima, se zdi, ponudba stečajnega upravitelja Primorja, ki univerzi ponuja v odkup nekdanje prostore v Ajdovščini.

Ob strokovnih rešitvah so vipavski svetniki na pobudo svetnikov SMC na zadnji seji projektu univerzitetnega kampusa v Vipavi napovedali tudi iskanje politične podpore v matičnih strankah. Prepričani so namreč, da za občino pomeni nove razvojne priložnosti. Strinjajo se, da je občina doslej v projekt vložila že toliko naporov in denarja, da bi bilo škoda, da ga ne bi izpeljali ali da bi jih tik pred zdajci prehiteli bodisi v Ajdovščini bodisi v Novi Gorici.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano