Vgrajevali so prevelike skale

Komaj so gradbinci postavili podporni zid v ovinkih ob vstopu v Tolmin, že so meščani na nogah. Izvajalec je namreč na lastno pest in mimo načrtov vgrajeval bistveno prevelike skale. Zdaj bo uporabljal manjše kamne, narobe zgrajen del pa bo popravil kasneje.

Gradili so zid, kot da bi šlo za jez elektrarne, ugotavljajo 
Tolminci. Foto: Neva Blazetič
Gradili so zid, kot da bi šlo za jez elektrarne, ugotavljajo Tolminci. Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Na gradbišču pri vstopnem S ovinku, kjer širijo cesto, se je že zapletlo. Izvajalec Zidgrad je podporni zid zgradil s prevelikimi skalami, ki v urbano okolje ne spadajo. Krajevna skupnost in številni domačini so pregrobo gradnjo zaznali in opozorili odgovorne. Predsednica Nataša Kocič je na sestanku v ponedeljek, ko so za skupno mizo sedeli predstavniki občine Tolmin, krajevne skupnosti, vodja projekta, projektant in predstavnik izvajalca, opozorila, da tako ne more iti naprej. “Izkazalo se je, da v zid vgrajujejo do 1,5 metra velike skale, po projektu pa naj bi bile velike od 30 do 60 centimetrov. Izvajalec je pojasnil, da ga je skrbela nosilnost in je zato vgrajeval večje skale,” je povedala. Dogovorili so se, da bodo zid gradili naprej po načrtu, torej z manjšimi kamni, predvsem zato, da bi čim prej sprostili cesto. Narobe zgrajen zid pa bodo porušili naknadno in ga ustrezno na novo zgradili. Prav lep pa zid v nobenem primeru ne bo, ker ga gradijo z neobdelanimi kamni.

Kocičeva še dodaja: “Ko se bodo približevali stavbi občinske uprave, bodo v zid vgrajevali vse manjše kamne, toda manjši od 30 centimetrov po pojasnilu projektanta ne smejo biti zaradi vodnatega terena in zagotavljanja stabilnosti.” V krajevni skupnosti se sprašujejo, kako to, da odgovorni niso reagirali prej in so jih morali Tolminci opozoriti. Obljubljajo, da bodo natančno spremljali gradnjo in znova reagirali, če bo treba.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano