Ves iztržek se vrača v korita

Tolminska korita so s 30.000 registriranimi obiskovalci od aprila do novembra najbolj obiskana naravna znamenitost na Tolminskem in širše. Pot skoznje je varna in urejena, kljub temu pa bodo morali zanje tudi v prihodnje namenjati vez iztržek od vstopnin.

 S trdnih novih platojev je razgled na Skakalce in Medvedovo glavo nad Zadlaščico osupljiv   Foto: Neva Blazetič
S trdnih novih platojev je razgled na Skakalce in Medvedovo glavo nad Zadlaščico osupljiv  Foto: Neva Blazetič

ZATOLMIN > Odkar LTO Sotočje v Tolminskih koritih pobira vstopnino, se obisk zaradi vse boljše urejenosti in trženja strmo povečuje. “Letos smo do junija zabeležili rekordno število obiskovalcev oziroma 13 odstotkov več kot lani. Deževen julij pa je bil slabši, tako da je do zdaj gostov malenkost več kot lani,” statistiko razkriva v.d. direktorice Mateja Leban.Povečuje se število tujih gostov, ki predstavljajo že dve tretjini vseh.

Kot pravi Lebanova, so v mnogih letih v koritih uredili v glavnem vse, kar so načrtovali. “Bo pa vedno treba še kaj dodajati in vzdrževati. Načrtujemo ureditev in najbrž tudi razsvetlitev predora, vstopno točko bomo razširili. Za lansko veliko naložbo, nov most čez Tolminko na dnu korit, bomo še pet let odplačevali posojilo. Skratka, denar od vstopnic v celoti vlagamo nazaj.”

Kot zadnjo so uredili slikovito dostopno pot do Medvedove glave v koritih Zadlaščice z dvema razglednima platojema. Občina pomaga pri urejanju ozke ceste proti Čadrgu. Spomladi so dokončali izogibališče pred galerijo pred Hudičevim mostom, načrtujejo ga tudi pri Dantejevi jami in še na nekaj mestih. Z lastniki zemljišča začenjajo pogovore o razširitvi zelo ozke dostopne ceste iz Zatolmina.

Čeprav nekateri opozarjajo, da se turisti v Tolminu izgubljajo pri iskanju poti proti naravni znamenitosti, Lebanova meni, da je vse zelo dobro označeno: “Na križišču s semaforjem so smerokazi proti Tolminskim koritom in Javorci, prav tako pri cerkvi, pri gostilni v Zatolminu in pri razcepu pri kmetiji Gugala.” Kot pravi, tudi v cerkvici v Javorci v Pologu obisk narašča, je pa zelo odvisen od vremena. Vsako leto zabeležijo od pet do šest tisoč obiskovalcev.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano