Ves dvorec bi dali univerzi

“V španoviji še pes umre,” je vipavski župan pospremil razpravo svetnikov o osnutku aneksa, s katerim bo občina tudi gospodarski del poslopja Lanthierijevega dvorca oddala v dolgoročni zakup Univerzi v Novi Gorici. Pričakovati je, da ji bodo Vipavci kljub pomislekom oddali vsa poslopja in tudi atrij.

Svetniki hočejo zagotovilo, da bo atrij na voljo za javne 
prireditve. Župan Princes in rektor Zavrtanik zagotavljata, da 
bo.  Foto: Leo Caharija
Svetniki hočejo zagotovilo, da bo atrij na voljo za javne prireditve. Župan Princes in rektor Zavrtanik zagotavljata, da bo.  Foto: Leo Caharija

VIPAVA > Občina Vipava bo predvidoma do 15. avgusta dobila uporabno dovoljenje tudi za gospodarski del Lanthierijevega dvorca, ki bo namenjen izobraževalnim in raziskovalnim dejavnostim Univerze v Novi Gorici. Občina mora pred tem dopolniti pogodbo, s katero je pred dvema letoma univerzi za 85 let že oddala v zakup rezidenčni del graščine.

Še prejšnji mesec je bilo drugače

Po nedavnih zapletih z uporabo poročne dvorane v dvorcu so se med Vipavci pojavile pobude, da bi morala univerza v reprezentančnem objektu zagotoviti več javnih vsebin in omogočiti prost dostop do nekaterih delov dvorca. Vipavski svetniki so na pobudo odbora za turizem na prejšnji seji sprejeli sklep, da občina univerzi ne odda v najem dvorišča dvorca Lanthieri, prehodov na dvorišče in v Podskalo, kapele in sanitarij. Kako se bodo odločili, bo znano čez dober mesec, saj so si svetniki vzeli čas za temeljit razmislek in pogovor. O aneksu bodo razpravljali še v drugi obravnavi.

Župan Ivan Princes zdaj ne vidi več težav, da bi objekt skupaj z dvoriščem kot celoto (za zdaj je iz pogodbe izvzeta kapela) oddali univerzi. “Mi se lahko o podrobnostih dogovorimo s pogodbami, lahko ustanovimo odbore ali komisije za pripravo kulturnih in drugih prireditev, vendar mora za objekt skrbeti eden. Zadržkov ne vidim. Atrij mora biti in bo v uporabi kot javni prostor, namenjen turistom, TIC, kakovostnim kulturnim prireditvam na višji ravni. Za ostale kulturne dogodke imamo v Vipavi na voljo druge lokacije. Prehod do Podskale bo stalno odprt, odprte bodo sanitarije za obiskovalce. V objektu bo muzej in tam se bo marsikaj dogajalo. Vse to mora nekdo nadzorovati. Zagotavljam pa, da občina ne bo plačevala najemnine za uporabo prostorov,” je po seji napovedal Princes. Kot je dodal, so notranja nesoglasja v času, ko občina še čaka na soglasje za gradnjo univerzitetnega kampusa v Vipavi, nepotrebna, saj konkurenca, občina Nova Gorica, čaka prav na to.

Da zadržkov ni več, menijo tudi v odboru za turizem. Predsednik odbora Anton Lavrenčič: “Dvorec je zelo pomemben za turizem in veliko stavimo nanj. Po naših pomislekih nam je rektor zagotovil, da bo dvorec na ogled, da bosta dvorišče in prehod do Podskale odprta za ljudi in da bodo tam tudi različne prireditve. Podrobnosti pa bomo dorekli v pogodbi.”

Univerza čaka odgovor

V vodstvu univerze si seveda želijo dobiti dvorec v celoti. A rektor univerze Danilo Zavrtanik razme svetnike, da si vzamejo več časa. “Tako za nas kot za občino je to zelo pomembna odločitev, zato se mi zdi prav, da se to naredi počasi, v miru in temeljito. Večina njihovih pripomb se je nanašala na začetne težave, ki pa smo jih rešili in ni prav, da se ta spomin predolgo vleče. Upam pa, da bomo stvari dorekli pred začetkom novega študijskega leta, ker smo že odpovedali nekatere najemne pogodbe.” Kot je dodal, nameravajo v Vipavo z novim študijskim letom preseliti fakulteto za znanosti o okolju, fakulteto za podiplomski študij in laboratorij za raziskave v okolju. ALENKA TRATNIK


Najbolj brano