Verjel je, da so ljudje dobri

Založba Univerze v Novi Gorici se je z izdajo knjige Pregledovalnica življenja poklonila spominu na ajdovskega pesnika, pisatelja, novinarja in kulturnika Ivana Mermoljo - Ičeta. Knjiga prinaša izbor uvodnikov, ki jih je Mermolja objavljal v časopisih Latnik in Prepih.

 Pregledovalnico življenja je na pot med bralce pospremila njena urednica Ivana Slamič, Ičetova učiteljica in sodelavka.  Foto: Alenka Tratnik
Pregledovalnico življenja je na pot med bralce pospremila njena urednica Ivana Slamič, Ičetova učiteljica in sodelavka.  Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > Nabito polna slavnostna dvorana v Lanthierijevem dvorcu je dokaz, da je slavist, komparativist, pesnik, pisatelj, urednik, kulturnik in nazadnje direktor Lavričeve knjižnice Ivan Mermolja - Iče (1953 - 2011) med Ajdovci in Vipavci pustil globoko sled. Odšel je sredi načrtov za prenovo krajevne knjižnice v Vipavi in ustvarjalne vneme. Ni mu uspelo uresničiti želje, da bi ob izdaji stotega uvodnika, ki jih je objavljal v lokalnih mesečnikih Latnik in Prepih, pripravil knjižico s preprostim naslovom Sto uvodnikov.

Knjiga Pregledovalnica življenja, ki jo je izdala založba Univerze v Novi Gorici ob denarni pomoči Občine Ajdovščina, prinaša izbor 94 uvodnikov. Mermolja je v njih kot izvrsten opazovalec dogajanja v lokalnem prostoru na subjektiven in tudi angažiran način opisoval ljudi in dogodke zgornjega konca doline. Svojemu pogledu je včasih pridal hudomušen, drugič piker ton ali grenkobo, a vedno je iz njega vel optimizem. “Zdelo se mi je, da je najpomembnejše sporočilo Mermoljevih uvodnikov v Latniku in Prepihu prav spoznanje, da ljudje lahko širimo svoje miselno obzorje in smo sposobni ukinjati lastne neumnosti,” je v spremni besedi napisala urednica Ivana Slamič.Uvodnike je razvrstila v trinajst razdelkov, zaokrožujeta pa jih dve pesmi iz Mermoljeve pesniške zbirke Kresnikovanja, ki je izšla v 2008, V pajčolanu in Kresnikov šepet. Ne po naključju, ampak, kot v spremni besedi piše Slamičeva, ker pesmi razkrivata Mermoljevo občutljivo sprejemanje vsega hudega in dobrega v tem življenju. Ali, kot je ob predstavitvi knjige poudaril rektor Univerze v Novi Gorici in Ičetov dober prijatelj in sošolec Danilo Zavrtanik: “Iče je verjel, da so vsi ljudje dobri, čeprav mu okolica ni vedno vračala v enaki meri.”

Knjigo je oblikovala Aleksandra Atanasovski. Predstavitev so pospremili z razstavo časopisov Latnik in Prepih, ki jo je pripravila Lavričeva knjižnica, in nastopom moškega pevskega zbora Srečko Kosovel. Z njim je bil Mermolja povezan od mladostniških let do konca življenja.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano