Veliko sprememb, nič novega

Ajdovska občina bo po ukinitvi Ajdovskih novic novičke o delu župana, občinskega sveta, dogodkih v občini ter javne razpise objavljala v brezplačniku Latnik. Nič novega, je slišati med Ajdovci, saj gre za izdelek medijske družbe Nova Nova podžupana Mitje Tripkovića. Ker pa bi šlo za očitno nezdružljivost, je Tripković blagovno znamko podaril družbi Latnik. Ta je v 100-odstotni lasti direktorja Marjana Krpana.

Ajdovske novice bo nadomestil Latnik. Ob tem, da namerava občina izdajati še glasilo Peti 
maj, pa bistvenega medijskega prihranka na občini Ajdovščina ne bo. Foto: Alenka Tratnik
Ajdovske novice bo nadomestil Latnik. Ob tem, da namerava občina izdajati še glasilo Peti maj, pa bistvenega medijskega prihranka na občini Ajdovščina ne bo. Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA >Veliko sprememb, a nič novega, bi lahko rekli ob odločitvi župana Tadeja Beočanina, da bo občina po ukinitvi občinskega brezplačnika Ajdovske novice pomembnejše informacije o delu župana, uprave, sveta in dogajanju v občini objavljala v brezplačniku Latnik. Prva priloga z “občinskimi” stranmi, ki jih bo urejala služba za odnose z javnostmi v uradu župana, bo po napovedih izšla 29. januarja.

Župan je pred dobrim mesecem namero o ukinitvi Ajdovskih novic pospremil z oceno, da občina glede na količino novic o delu občine, pomembnih in zanimivih za občane, pravzaprav ne potrebuje 24 časopisnih strani mesečno. Občina se je zato odločila za zakup osmih časopisnih strani pri najboljšem ponudniku. Ponudbe so poslali Zavod Akson, Primorske novice in družba Latnik d.o.o., ki je bila s ponudbo za 19.360 evrov najugodnejša.

Latnik med prijatelji

Družba Latnik d.o.o. je v razvidu medijev pri Ministrstvu za kulturo že vpisana kot izdajateljica časopisa Latnik. Družba je bila ustanovljena 23. oktobra lani. Od 9. novembra je njen 100-odstotni lastnik Ajdovec Marjan Krpan, dolgoletni vodja trženja časopisa Latnik. Sedež družbe je na Goriški cesti 64, kjer je še vedno tudi sedež medijske družbe Nova Nova. Ta je začela izdajati brezplačnik Latnik leta 2002, med drugim pa še vedno razpolaga tudi s frekvencami lokalne radijske postaje Radio Nova. Solastnik in direktor družbe Nova Nova je županov strankarski kolega in podžupan Mitja Tripković.

Družba Nova Nova bi se z Latnikom seveda lahko potegovala za občinski denar, a bi šlo v primeru izbora za očitno kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Podoben sum visi nad podžupanom že v zgodbi o pogodbi o oglaševanju na lokalni radijski postaji med občino Ajdovščina in podjetjem RF Marketing iz leta 2013. Zgodba še ni dobila epiloga, na Okrožno sodišče v Novi Gorici pa je bila vložena zahteva za preiskavo.

Priročna rešitev

V primeru Latnika se je očitno našla praktična rešitev. Direktor družbe Nova Nova Mitja Tripković pojasnjuje: “Podjetje Nova Nova je podjetju Latnik d.o.o. brez materialne obveznosti z darilno pogodbo podarilo blagovno znamko Latnik, dopisniško mrežo in sklenjene komercialne pogodbe. Pogoj je, da nadaljuje z enako uredniško politiko, sicer lahko darovalec brez obrazložitve razveže darilno pogodbo in zahteva podarjeno nazaj.”

Tripković dodaja, da izbor ni bil slučajen. “Marjan Krpan je petnajst let lojalno in vdano delal v dobro časopisa Latnik in ne dvomim, da bo časopis uspeval še naprej.”

Ob tem podžupan nadaljuje: “Sam v podjetju Latnik nimam lastniških in poslovodskih funkcij. Podjetju sem za 400 evrov mesečno oddal v najem poslovne prostore z vso pripadajočo opremo in dve parkirni mesti.”

Prihranka ne bo

Občina bo obveščanje zagotavljala še prek radia in internetnih medijev, izdati pa namerava tudi štiri številke glasila Peti maj. Zanj je v proračunu zagotovila 34.900 evrov. Če je občina letno v proračunu za Ajdovske novice v celoti namenjala 45.000 evrov, stroški so bili približno 36.000 evrov, po novem prihranka torej ne bo. Svetniki bodo o ustanovitvi in programski zasnovi glasila, namenjenega tematsko poglobljenim razpravam, govorili na seji prihodnji teden.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano