Velik želodec že zori

Nedavno so na kmetiji Konec v Volčah naredili enega največjih in najtežjih suhomesnatih izdelkov pri nas.

 Foto: Robert Barbič
Foto: Robert Barbič

VOLČE >Tolminski želodec v dolžino meri štiri metre in tehta 32 kilogramov. Priprave so bile zahtevne, prav tako bo zahtevno zorenje v novi zorilnici, ki bo trajalo tri mesece. Gospodar ene večjih tolminskih kmetij Anton Konec (v sredini) bo mesno dobroto predstavil in razrezal 10. junija na 45. Noči na jezeru. Kot je znano, na tej prireditvi vsako leto presenetijo z atraktivno, predvsem pa veliko kulinarično domislico. Konec pravi, da so potrebovali dovolj dolgo oporo za želodec in dolgo črevo, ki se ni smelo trgati. “Svinsko meso je najboljše kakovosti, dodali smo sol, poper in v vinu namočen česen,” pojasnjuje Konec, ki natančnega recepta ne razkriva. Prašiče imajo na kmetiji, hranijo jih z najboljšo krmo, tudi sirotka je vmes. Želodec so stisnili in ga vsak drugi dan obračajo. NB


Najbolj brano