Večje prireditve le v centru Ajdovščine

Ajdovcem se z novim odlokom o javnem redu in miru obetajo številne novosti pri skrbi za varstvo okolja in zdravja, videzu naselij in organizaciji prireditev. Psom sicer ne bodo prepovedali lajati v nočnem času, njihovi lastniki pa bodo morali za njimi pobrati iztrebke. Prepovedano bo metati na tla cigaretne ogorke ali žvečilke, urinirati, prislanjati kolesa na fasade stavb.

Lavričev trg bo uradno  prireditveni prostor za vse večje 
prireditve v mestu.  Foto: Alenka Tratnik
Lavričev trg bo uradno prireditveni prostor za vse večje prireditve v mestu.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Ajdovska občina ima odlok o javnem redu in miru iz leta 2002. Ta vsebinsko niti ni slab, je pojasnila direktorica občinske uprave in avtorica besedila novega odloka Mojca Remškar Planinc, a je ležal v predalu. V tem času se je spremenila zakonodaja, v upravi so se odločili tudi za vsebinske spremembe. Kot dodajajo, napovedan skrbnejši nadzor nad izvajanjem odloka ni namenjen le kaznovanju, ampak zlasti opozarjanju.

Zelo natančna pravila

Odlok določa pravila za varovanje javnega reda in miru, ljudi in premoženja, vzdrževanje čistega okolja in zdravja in podobe naselij, organizacije javnih shodov in prireditev. Direktorica uprave se strinja, da je natančen. “Vendar ga je treba razumeti zlasti v smeri preventivnega delovanja in zavedanja, da v prostoru nismo sami. Če nas motijo sprehajalne poti, polne kakcev, pločniki, polni žvečilnih gumijev, uriniranje po ulicah, je prav, da nekaj naredimo, da bo naše okolje lepše in naše bivanje bolj kakovostno,” je pojasnila. Zaveda se, da delo čaka tudi občino in njene službe. Če bodo občani za svojimi ljubljenčki pobirali kakce, bo treba ob javnih poteh postaviti koše za te odpadke, stojala za kolesa ...

Odlok je poln prepovedi. “Osebno bi mi bilo ljubše, če bi lahko imeli samo pravila, a kot vodja občinskega inšpektorata žal opažam, da še nismo na tej ravni. Veliko dela imamo zlasti pri poseganju na javne površine. Občina mora poskrbeti za njihovo vzdrževanje. Tisti, ki jih uporabljajo, pa se morajo zavedati, da so namenjene vsem in da jih moramo pustiti tudi zanamcem.”

Občina je besedilo po prvi obravnavi v občinskem svetu posredovala v razpravo krajevnim skupnostim. Pred drugo obravnavo, predvidoma v marcu, je največ pripomb pričakovati v delu o javnih prireditvah. Župan Tadej Beočanin priznava, da z rešitvami odgovarjajo tudi na lanske zaplete pri dogodkih v središču mesta. Občina zdaj uvaja prireditve posebnega pomena, na seznamu so silvestrovanje, Ajdovščina v maju, prireditve ob državnih, občinskih in praznikih krajevnih skupnosti ter druge. Vse z večjo udeležbo naj bi se dogajale na določenih prostorih, kjer bodo veljali drugačni režimi in urniki. V mestu naj bi to bili Cankarjev trg in območje starega mestnega jedra z Lavričevim trgom in okoliškimi ulicami, zunaj mesta naj bi se o njih izrekli v svetih KS.

Občina se loteva tudi problematike neurejenega videza stavb in propadajočih objektov. “Postavljamo osnovna izhodišča in s tem odlokom ne bomo rešili vseh problemov. Prepričana sem, da bomo odgovorne lastnike prepričali, naj poskrbijo vsaj za nujne ukrepe. Za celovite rešitve pa potrebujemo več mehanizmov. Eden od njih je lahko subvencioniranje obnov,” pojasnjuje Mojca Remškar Planinc.

Manj presenečenj

Na občini so prepričani, da so novosti dobrodošle. “Stvari bodo bolj dorečene in znane vnaprej,” pojasnjuje Remškar Planinc. S tem seveda ne izključuje pripomb, ki jih je lani izpostavila civilna iniciativa za Lavričev trg. A dodaja: “Bivanje v mestnem jedru prinaša prednosti in slabosti. Središče mesta ne more biti samo spalno naselje, saj s tem izgubi svojo primarno funkcijo. Tu naj bi se ljudje srečevali, se pogovarjali, zabavali. Pravila pa morajo biti.”

Tako kot pri postavljanju korit, živih mej ali ograj na javnih površinah ali ob njih, vodenju živali po javnih poteh, kurjenju v naseljih, preletavanju letal in opravljanju pogrebov. Smeti, ki jih bo z dvorišč iz neustreznih zabojnikov odnašala burja, bodo morali v treh dneh odstraniti povzročitelji, ali pa bo to na javnih površinah na njihov strošek storila komunala.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano