Večina evropskega denarja za ureditev dveh vinotek

Evropski projekt je končan, a sodelovanje se nadaljuje, je prepričan Matej Arčon, župan novogoriške občine, ki je bila nosilni partner v projektu Solum. Od nekajletnega dela ostajajo na desetine dogodkov, dve vinoteki in, kot zatrjujejo partnerji, dobri temelji za naprej.

Vinoteka Solum v središču mesta ostaja prizorišče dogodkov in prostor, kjer lahko domačini ponujajo svoje izdelke in pridelke.
Vinoteka Solum v središču mesta ostaja prizorišče dogodkov in prostor, kjer lahko domačini ponujajo svoje izdelke in pridelke.  

NOVA GORICA > Mestna občina Nova Gorica je v sodelovanju z občino Ajdovščina, Kmetijsko gozdarskim zavodom in italijanskimi lokalnimi skupnostmi v Gorici, Ravenni, Saurisu in Tresigallu denar EU dobila za niz dejavnosti, ki naj bi povezale ponudnike vin in tipičnih kulinarčnih izdelkov iz obeh strani meje.

Občutek, ki ostane

“Vsi sodelujoči so dosegli konkretne cilje, a še bolj pomembno je, da se je med nami vzpostavil resničen občutek prijateljstva in skupnega dela, kar je tudi glavni cilj čezmejnih projektov Evropske unije,” je na zaključnem srečanju dejal predstavnik pokrajine Ravenna.

In kakšni so konkretni rezultati? Baza pridelovalcev s 400 ponudniki, spletna stran, pet avdiovizulanih predstavitev, brošure in letaki, 60 dogodkov, 24 tečajev in dve konferenci ter predvsem dva tako imenovana promocijsko-degustacijska prostora. Vinoteka Solum na Bevkovem trgu v Novi Gorici in center Faladur na ajdovskih Palah.

Dve izložbi za domače dobrote

Za projekt so plačali nekaj več kot 1,1 milijona evrov. 85 odstotkov je bilo iz evropskega programa čezmejnega sodelovanja 2007-2013, ostalo pa so primaknile obe državi in slovenske občine.

Največji finančni zalogaj sta bili prav ureditvi vinotek. Ti po zagotovilih Tee Podobnik in Alenke Čadež Kobol, ki sta projekt vodili v Novi Gorici in Ajdovščini, ostajata prizorišči promocijskih dogodkov in se uveljavljata kot prostor, v katerem lahko vinarji, pridelovalci in umetniki domače obrti ponujajo svoje izdelke.

VESNA HUMAR


Najbolj brano