Več znanja, manj brezposelnosti

Po 15 letih delovanja bodo tudi v Posočju, tako kot vsepovsod po Sloveniji, zaprli Sklad dela. Ugotovili so, da v tej organizacijski obliki ne morejo pridobivati denarja EU. Ker je zanimanje za izobraževanje veliko, bodo ljudi preusmerili na Posoški razvojni center, ki ima možnosti za pridobivanje denarja EU.

Število ljudi, ki si želijo izobraževanja, se veča, a treba je iskati 
nove vire denarja za izvedbo delavnic in tečajev.  Foto: Arhiv Sklad Dela
Število ljudi, ki si želijo izobraževanja, se veča, a treba je iskati nove vire denarja za izvedbo delavnic in tečajev.  Foto: Arhiv Sklad Dela

POSOČJE > Ker je bilo izobraževalno poslanstvo sklada pomembno, bo njegovo delovanje prevzel Posoški razvojni center (PRC), ki računa, da bo v aktualni finančni perspektivi pritegnil denar zlasti za izobraževanje mladih in starejših z nižjo izobrazbo.

“Lani se je na različnih brezplačnih in plačljivih delavnicah in tečajih sklada izobraževalo 363 udeležencev iz občin Tolmin, Kobarid in Bovec. Sodelujejo lahko predvsem zaposleni v podjetjih, ki si z novimi znanji omogočajo prekvalifikacije in lažjo zaposlitev v primeru, da izgubijo delo. Za tovrstne potrebe je treba poskrbeti tudi v prihodnje,” pojasnjuje vodja sklada Ljubo Čibej.

V letu 2010 se je v delavnice in tečaje sklada dela v Posočju vključilo 74 udeležencev. V letu 2012 jih je bilo že 190, v letu naslednjem letu pa že 258. V lanskem letu je iz treh občin prišlo 363 slušateljev, kar nakazuje, da je treba z izobraževanji nadaljevati.

Sklade so vsepovsod po Sloveniji ustanavljali pred desetletjem in več, takrat je država za izobraževanje in usposabljanje zaposlenih namenjala denar. Sčasoma je državni vir usahnil. “V Posočju smo čakali, kako se bodo na državi odločil o plačevanju sklada, vmes so ga sofinancirale občine, zdaj pa vemo, da državnega denarja ne bo več. Občin nočemo obremenjevati. Za tovrstne dejavnosti poskušamo dobiti denar EU. Posoški razvojni center ima te možnosti,” pojasnjuje direktorica PRC Almira Pirih. Kot pravi, je že v preteklih letih PRC ponujal skladu vso logistiko s prostori za izobraževanje in iskanjem predavateljev.

Lani so tri občine v Posočju za delovanje sklada namenile skoraj 6000 evrov, od tega največ tolminska, 3225 evrov. Letos so se za sodelovanje odločili samo v Občini Bovec, ki prispeva 500 evrov, ostali pa nič. Na računu sklada je po besedah Pirihove še okoli 3000 evrov, kar omogoča nekaj izobraževanj, potem pa bodo sklad ukinili.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano