Vas naj bi zdaj rešili sramote

Pred leti zgrajeno, toda še zmeraj nerabljeno kanalizacijo v Prvačini naj bi kmalu popravili do te mere, da se jo bo lahko začelo uporabljati in bodo poskusno zagnali še dlje časa stoječo čistilno napravo. In s tem zaprli eno od najbolj neprijetnih zgodb na tem koncu.

Letos naj bi odpravili veliko hibo suhega omrežja v Prvačini: posedanje cevi.  Foto: Leo Caharija
Letos naj bi odpravili veliko hibo suhega omrežja v Prvačini: posedanje cevi.  Foto: Leo Caharija

PRVAČINA > Na robu Prvačine že leta stoji tudi z denarjem EU narejena čistilna naprava, ki ne obratuje. Kasneje narejena kanalizacija v Prvačini in deloma v Dornberku, ki naj bi bila priklopljena nanjo, pa prav tako ne opravlja svoje vloge in je povrh vsega slabo narejena. Projekt se je zaradi več razlogov sprevrgel v polomijo, ki pa naj bi jo letos morda odpravili.

Popravljali bodo posedle dele

“Bil sem obveščen, da bodo do junija delne zapore ulic tu in tam po vasi,” je načeloma dobro novico komentiral predsednik KS Prvačina Janko Zorn. Kot pojasnjuje Mitja Gorjan iz družbe Vodovodi in kanalizacija, ki je prvačko omrežje dobilo v upravljanje šele nekaj let po tem, ko so ga zgradili, bodo cevi popravljali na mestih, kjer so se posedle. “Hkrati bomo širili omrežje, da bi zagotovili čim več priklopov na omrežje,” pristavlja in potrjuje, da je “zadeva usklajena s krajevno skupnostjo.”

Hkrati bodo po besedah Gorjana v tem mesecu skušali usposobiti čistilno napravo do te mere, da bo delovala pravilno. Nato naj bi jo poskusno zagnali in zanjo dobili uporabno dovoljenje. Do nje sicer še ne bodo pritekale odplake iz vse Prvačine in iz Dornberka, saj omrežje ni dokončano. Vendar so se nekateri že priklopili in v VIK sodijo, da jih je dovolj za začetno obratovanje čistilne naprave, čeravno ti priključki niso uradni.

Da bi problem dokončno rešili, bo VIK popisalo gospodinjstva, ki stojijo ob že zgrajenem omrežju, in izvedene priključke, stopilo bo v stik z vsemi, ki si niso še nič uredila. “Vsekakor bodo vsi primerno obveščeni, z nekaterimi krajani smo že vzpostavili kontakt. Nismo pa še začeli urejati priključkov,” je dejal Gorjan.

Že nekaj časa urejajo tudi kanalizacijo s čistilno napravo v Braniku. Gorjan verjame, da se tam ne bo ponovila zgodba iz Prvačine. “Zgrajena je čistilna naprava, pripravljena za delovanje,” je povedal, tudi omrežje je deloma urejeno in nanj se lahko že priključi 51 stavb. Potem ko je naprava jeseni prestala tehnični pregled, so VIK v dogovoru z občino imetnike stavb ob omrežju že trikrat pozvali (nazadnje januarja), da si lahko uredijo priključke (to so dolžni). Kdor je vrnil priloženo vlogo, je dobil soglasje za izvedbo del. Po pojasnilih Gorjana bo podjetje enako pravočasno pozivalo vse tiste Braničane, mimo katerih posesti bo kanalizacija šele napeljana, in takih naj bi kmalu bilo približno 20. Ta čas pa se eni že priklapljajo, pravi Gorjan, a bo najbrž trajalo nekaj mesecev, da bodo enako naredili vsi.

Čakajo, kaj bo

Verjame, da bo komunalni sistem začel delovati letos. Vendar pa Zorn trdi, da ni dobil še nobenega zagotovila, da bo čistilna naprava končno obratovala. In tudi da nima uradnih informacij, kaj bo z urejanjem priključkov. “Znano mi je le, da so pred časom hodili od hiše do hiše in ljudem razlagali, kako je treba to narediti,” pravi.

Ko smo ga vprašali, ali namerava sklicati zbor krajanov, je odgovoril, da še ni “prišel tako daleč.” Vendar je dodal: “Do junija bomo počakali, kaj bodo prekopali, potem pa bo treba sprožiti to zadevo.”

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano