Varno razstrelili nevarno brežino

Včeraj so na cesti med Postajo in Čepovanom odstranjevali material, ki je nanjo in v dolino zgrmel ob miniranju nevarne brežine nad njo. Uradno bo prevozna v četrtek ali petek. Razstreljevanje razmajanega materiala se je srečno izteklo, ker so akcijo modro načrtovali, toda tudi sreča jim je bila naklonjena.

 Včeraj so še odstranjevali ostanke 200 kubičnih metrov 
materiala, ki je  z miniranjem padel na cesto in v dolino. Foto: Neva Blazetič
Včeraj so še odstranjevali ostanke 200 kubičnih metrov materiala, ki je z miniranjem padel na cesto in v dolino. Foto: Neva Blazetič

SLAP OB IDRIJCI > Cesta med Postajo in Čepovanom, visoko v strmini nad Slapom ob Idrijci, naj bi bila danes že prevozna, uradno jo bodo odprli v kratkem.

S tovornjaki vzvratno

Danes požrtvovalni delavci Cestnega podjetja Nova Gorica popravljajo ograjo in krpajo luknje v poškodovanem asfaltu. Včeraj so s težkimi stroji na ozki cesti nad več kot sto metrov globokim prepadom še odstranjevali material. Mojstrski šoferji so vzvratno vozili po ozki ovinkasti cesti, da so prišli do podora, kjer so na tovornjake naložili material in ga odpeljali v dolino.

Na cesto je že 8. januarja zgrmelo skalovje. Čeprav so ga hitro odstranili, je od tedaj zaprta. Ugotovili so namreč, da nad njo grozi razmajana brežina, ki jo bo treba razstreliti.

Cestno podjetje Nova Gorica je pred miniranjem skupaj z geologi in podjetjem Kaskader zasnovalo premišljen načrt, s katerim so poskušali zavarovati dva večja in en manjši objekt v dolini na levem bregu Idrijce, pri slapu v Slapu ob Idrijci.

Vse so premislili

“Na kritičen odsek ceste pod grozečim skalovjem smo nanesli najmanj pol metra debelo plast zemljine, da se skale ob razstrelitvi ne bi odbijale od nje in da bi zavarovali asfalt. V dolini pa smo nad potencialno ogroženimi hišami skopali globok jarek z namenom, da bi se morebitne valeče se skale ujele vanj,” previdnostne ukrepe pojasnjuje vodja enote za vzdrževanja na Cestnem podjetju Vanči Premrl.

Izkazalo se je, da je bil jarek še kako koristen. Ob miniranju, ki ga je izvedlo podjetje Kaskader, se je ena od dveh skal, ki sta “utekli” v dolino, ujela prav v ta jarek. Če ga ne bi bilo, bi lahko poškodovala hišo. Druga skala je pristala v Idrijci. Ves preostali material, bilo ga je za okoli 200 kubičnih metrov, se je razdrobil po cesti in po zelo strmem pobočju. “Zadeva ni bila nedolžna. Tudi priprava na miniranje je bila nevarna, ker je bilo skalovje zelo razmajano. Zelo smo si oddahnili, da se je vse dobro izteklo, ker ob vseh ukrepih vedno obstaja možnost, da se karkoli zalomi,” je vedno realen direktor družbe Kaskader Peter Poljanec. Lastniki potencialno ogroženih hiš v dolini so jim v celoti zaupali. V času miniranja so se morali umakniti, vrnili so se v nepoškodovane domove.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano