Varno bodo reševali z višin

Gasilci na Bovškem so po desetih letih načrtovanja, priprav in zbiranja denarja pred dnevi prevzeli novo večnamensko gasilsko vozilo z dvigalom, ki seže 22 metrov visoko. Če bo treba, bodo z njim šli na pomoč tudi drugam. Z najsodobnejšo opremo omogoča učinkovito reševanje tudi pri nesrečah na cestah, premika lahko več ton težka vozila.

Miro Bozja je s šampanjcem krstil novo gasilsko vozilo.  Foto: Občina Bovec
Miro Bozja je s šampanjcem krstil novo gasilsko vozilo.  Foto: Občina Bovec

BOVEC > “Vozilo je najsodobnejše, z dvigalom s košaro lahko seže 22 metrov visoko in lahko dvigne tudi več ton težko breme. Skupaj z opremo je stalo 420.000 evrov,” pojasnjuje Davor Gašperčič, poveljnik PGD Bovec. Pri projektu nakupa so sodelovali številni gasilci, še najbolj so Gašperčiču pomagali Jernej Kravanja, Damijan Sovdat in Danijel Karba.

Največ denarja oziroma 280.000 evrov je iz proračuna prispevala Občina Bovec. Sodelovali so ministrstvo za obrambo ter številni sponzorji in donatorji. Župan Valter Mlekuž je ob prevzemu vozila poudaril, da morajo poskrbeti za varnost domačinov in turistov: “Naša občina je s 367 kvadratnimi kilometri četrta največja v Sloveniji, število prebivalcev nekaj nad 3200 pa se na vrhuncu poletnih sezon skoraj potroji. Vse več je tudi tranzitnih gostov, kar pomeni večjo možnost prometnih nesreč. Skoraj ne mine dan, da gasilska posebna enota ne bi izvozila za pomoč.”

Poveljnik gasilske zveze Bovec Miro Bozja pojasnjuje, da imajo ustrezen certifikat za gašenje z višine, v prihodnje se bo za tovrstne posege usposobilo še 15 gasilcev. “Takšno vozilo bi zelo potrebovali v času potresa, ko smo morali porušiti več kot sto dimnikov. Takrat so nam prihajali na pomoč gasilci iz drugih društev. Mi jim bomo po potrebi vračali z našim vrhunskim vozilom, ki bo na voljo vsem bovškim gasilskim društvom in bo šlo na pomoč tudi drugam.” Bozja je zadovoljen nad tem, da so od leta 2003 uredili vse gasilske domove. “Smo vrhunsko opremljeni,” poudarja. Kot pravi, so letos pomagali že v 38 nesrečah, največkrat pri prometnih.

NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano