Vaja naj spet naredi mojstre

Čeprav je v Sloveniji ogromno brezposelnih, številna podjetja ne najdejo delavcev ustreznih profilov. Obrtniki bi se težav lotili s ponovno uvedbo vajeniškega sistema. Njihova zbornica z ministrstvom za izobraževanje pripravlja izhodišča za ponovno uvedbo vajeništva.

Vajeniški sistem bi pomagal mladim, da bi hitreje prišli do 
zaposlitve, in podjetjem, so se strinjali v Novi Gorici.  Foto: Mitja Marussig
Vajeniški sistem bi pomagal mladim, da bi hitreje prišli do zaposlitve, in podjetjem, so se strinjali v Novi Gorici.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > “Kljub visoki brezposelnosti na določenih področjih primanjkuje kadra z ustreznimi kompetencami,” pravi predsednik novogoriške obrtno-podjetniške zbornice Zoran Simčič. To se dogaja, ker več kot 60 odstotkov mladih po končani srednji poklicni šoli nadaljuje šolanje na fakultetah. “To pomeni neposredno kadrovsko podhranjenost na področju storitvenih dejavnosti in na nekaterih tehničnih, proizvodnih področjih,” dodaja.

Podatki mu dajejo prav. Vpis v srednje poklicno izobraževanje se je od leta 2000 zmanjšal za polovico, ravno tako tudi za poklicno tehnično izobraževanje. “V določenih panogah ni več ustreznih poklicnih kadrov, mladi z iskanim poklicem pa bi takoj dobili zaposlitev,” pojasnjuje. Primanjkuje predvsem varilcev, inženirjev strojništva, operaterjev na CNC stroju. kovinarjev, šoferjev težkih tovornjakov, zidarjev, kuharjev ... Po podatkih novogoriškega urada za delo, kjer je trenutno prijavljenih približno 5000 brezposelnih, na severnem Primorskem delodajalci povprašujejo večinoma po teh poklicih. Po mnenju direktorice Kladis Kravos bi zato morali mladim brezposelnim omogočiti prekvalifikacije za določene poklice.

V zadnjem času je opaziti zanimiv fenomen, pravi Kladis Kravos. Namesto da bi slovenski delavci iskali zaposlitev v Italiji, se vse pogosteje dogaja, da italijanski delavci delo iščejo v Sloveniji.

Trend se sam ne bo obrnil. “Interesi mladih so zelo različni, ne le v izobraževanju, pač pa na vseh področjih. Zato je treba najti primerne spodbude, da bi nekako združili želje mladih in potrebe delodajalcev,” poudarja ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič in dodaja, da je izobraževalni sistem pri nas dober in je takšnih neskladij veliko tudi v drugih evropskih državah.

Strinja pa se s predsednikom Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Brankom Mehom, da bi bilo smiselno znova uvesti vajeniški sistem, s čimer bi lahko postalo poklicno izobraževanje mladih hitrejše in boljše. Ministrstvo in OZS sta že začela pogovore na to temo, zgledovali pa naj bi se po nekdanjem vajeniškem sistemu in podobnih izobraževalnih praksah v tujini. Ne bo pa šlo hitro. “Vajeniški sistem smo v Sloveniji že imeli, po njegovi ukinitvi pa bo za njegovo ponovno uvajanje potreben čas,” potrjuje Meh.

“Prihaja do velikega razkoraka med znanji, ki jih prinesejo učenci iz šol, in potrebami in pričakovanji delodajalcev. Vsi nenehno ugotavljamo, da dijakom primanjkuje praktičnih, uporabnih znanj,” dodaja Simčič, ki poudarja, da je treba poklicem dati večjo vrednost in jim povrniti ugled: “Dober obrtnik, mojster je v sosednji Avstriji in Nemčiji zelo cenjen.”

MITJA MARUSSIG


Najbolj brano