Vabila na “slikanje” končno do Bovca

Več tisoč žensk s severne Primorske, starih od 50 do 69 let, lahko kmalu pričakuje prva vabila onkološkega inštituta, naj pridejo v Šempeter na preventivno mamografijo. Gre za program DORA, ki je končno segel tudi na zahod Slovenije.

Digitalni mamograf v Šempetru bo le lahko služil tudi 
“presejanju” skupine žensk, pri katerih je pojav raka dojke 
verjetnejši.  Foto: Ambrož Sardoč
Digitalni mamograf v Šempetru bo le lahko služil tudi “presejanju” skupine žensk, pri katerih je pojav raka dojke verjetnejši.  Foto: Ambrož Sardoč

ŠEMPETER > V Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca oziroma drugih zdravstvenih ustanovah na Goriškem po besedah direktorice bolnišnice Nataše Fikfak že od leta 1977 diagnosticirajo raka dojke. In kot je dodala, je bila leta 1985 v Šempetru opravljena prva operacija tega raka: “Opravili so jo kirurgi z ginekološkega oddelka ob nadzoru onkološkega inštituta.” Tudi zato je bilo po njeni oceni pričakovano, da bo na Goriškem uveden še preventivni program na tem področju.

Dobrih 14.000 jih je

Konec tedna so torej še v Šempetru (junija se je enako zgodilo v Izoli) odprli prostore za izvajanje nacionalnega presejalnega programa DORA za zgodnje odkrivanje raka dojke. Bolezen v Sloveniji prizadene 1200 žensk na leto in je najpogostejša vrsta novotvorbe pri ženskah, a če jo zaznamo dovolj zgodaj, jo je mogoče uspešno zdraviti. Zato so v državi uvedli organizirano torej preventivno pregledovanje vse ciljne populacije žensk, čeprav so te že pred tem enake preglede lahko opravljale na napotnico.

DORA je namenjen zgolj ženskam, starim od 50 in 69 let, žal ne tudi mlajšim. Vsaki dve leti so prebivalke v program zajetega območja (to še vedno ni vsa država), vabljene na kontrolno mamografijo v najbližji presejalni center. Ker je zdaj takšen še v Šempetru, se je presejanje razširilo na severno Primorsko, kjer je bila pojavnost raka dojke pred leti višja kot drugod po državi in kjer ta trenutek živi 14.174 žensk iz ciljne skupine. Tem bo onkološki inštitut pošiljal vabila na mamografijo z že določenim dnevom in uro preiskave.

Vse naj bi šlo hitreje

V ta namen bodo v novogoriški bolnišnici uporabljali isti aparat kot za redne preiskave dojk. So pa morali urediti posebne prostore (v pritličju, kje je bil svojčas laboratorij), zagotoviti nekaj nove opreme in dodatno izšolati osebje. Slednje je konec tedna že začelo opravljati novo nalogo, če bo tudi na Goriškem obveljalo slovensko povprečje, bo v dveh letih preiskavo v okviru presejanja opravilo 79 odstotkov vabljenih. Ženske, ki bi jim takrat odkrili kaj sumljivega, lahko po zagotovilih vodje opisanega programa Maksimiljana Kadivca računajo na hitro nadaljnjo obravnavo. “Program je zelo uspešen, ženske so z njim zadovoljne. Nič ne čakajo, kadar so naročene na pregled. Če je treba, so hitro poslane na nadaljnje preiskave, takrat pa preverimo vse, če je treba, naredimo tudi biopsijo,” je naštel prednosti. In če je rak potrjen, naj bi operacija sledila že v treh tednih.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano