V zraku hkrati več kot 200 padalcev

Dvodnevni jadralno padalski testival, prvi dogodek te vrste v Sloveniji, je ponovno potrdil, da je Lijak meka za ljubitelje prostega letenja. Med prireditvijo se je z vzletišča proti nebu skupaj dvignilo okrog osemsto padalcev.

V določenem trenutku je bilo na nebu nad Lijakom hkrati več 
kot 200 jadralnih padalcev. Foto: Leo Caharija
V določenem trenutku je bilo na nebu nad Lijakom hkrati več kot 200 jadralnih padalcev. Foto: Leo Caharija

ŠMIHEL > Dvodnevni jadralno padalski praznik z mednarodno udeležbo bi bil še bolj množično obiskan, če bi šlo organizatorjem vreme nekoliko bolj na roko. Slabo vreme v četrtek in petek je marsikaterega jadralno padalskega pilota odvrnilo od prihoda na Lijak. Kot je povedala Mateja Kravos Pljakoski, vodja prireditve, so jadralni padalci take sorte “tiči”, ki, če že pridejo, radi pridejo na določeno lokacijo tudi za tri, štiri in več dni.

“Kljub vsemu smo s potekom testivala zadovoljni. Prišli so skoraj vsi najpomembnejši proizvajalci jadralno padalske opreme oziroma njihovi zastopniki za evropsko tržišče. V določenem trenutku je bilo na nebu nad Lijakom hkrati v zraku prek dvesto padalcev,” je še pojasnila.

Na voljo najnovejša oprema

Po slabem vremenu v četrtek in petek je bilo tudi v soboto dopoldne, na prvi dan testivala, še nekoliko preveč vetrovno, v popoldanskem času pa se je udeležencem prireditve kar smejalo zaradi ugodnih pogojev za polete.

Poleg padalcev, ki so prišli z vseh koncev Slovenije in tujine testirat najnovejša padala, rezervna padala, sedeže, inštrumente za letenje in drugo jadralno padalsko opremo, je bilo v soboto in nedeljo v zraku tudi okrog 80 udeležencev tekmovanja v preletih, na prvi dan testivala pa še dvajseterica najbolj zagrizenih, ki so se prijavili na deseturno “hike& fly” preizkušnjo, vse bolj priljubljeno kombinacijo hoje oziroma teka in letenja.

V dveh dneh 800 vzletov

Na pristajališču v Šmihelu je bila med razstavnimi prostori postavljena tudi “G-Force trainer” naprava, ki simulira težnost ali gravitacijsko silo. Z njeno pomočjo se jadralni padalci na tleh navadijo na sile, primerljive s tistimi v spiralnem letu, kar je vsekakor bolje prvič okusiti na trdnih tleh kot sto ali več metrov nad tlemi.

V soboto in nedeljo se je z vzletišča na Lijaku proti nebu povzdignilo približno 800 padalcev, kar je dovolj dober razlog, da organizatorji prireditve, ki je potekala pod okriljem domačega Društva jadralnih padalcev Polet, resno razmišljajo o tem oziroma upajo, bo testival na Lijaku postal nekaj tradicionalnega. Na prireditvi so sodelovali tudi predstavniki Turističnega društva Ozeljan-Šmihel, ki so skrbeli za to, da padalci po povratku na trdna tla niso bili ne lačni ne žejni.

NACE NOVAK


Najbolj brano