V zakulisju postaja vroče

Kadrovska komisija mestne občine bo razpis za direktorja Goriškega muzeja objavila v torek. O pobudi za razrešitev sveta zavoda muzeja bodo njeni člani razpravljali dva dni kasneje.

Kadrovska komisija mestne občine bo razpis za direktorja 
Goriškega muzeja objavila v torek.  Foto: Leo Caharija
Kadrovska komisija mestne občine bo razpis za direktorja Goriškega muzeja objavila v torek.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Od prihodnjega torka bo odprt javni razpis za izbiro direktorja Goriškega muzeja, je včeraj po seji komisije mestnega sveta za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja potrdil njen predsednik Aleš Markočič. Rok za prijave je osem dni. Ko jih bodo prejeli, bo komisija kandidate, ki izpolnjujejo pogoje in za katere bo ocenila, da so ustrezni, povabila na razgovor, da predstavijo svoj program. Če bi se prijavili le kandidati, ki so se že na oba zadnja dva razpisa in so se že predstavili, bi lahko morda ta del izpustili, meni Markočič, sicer pa ne. Svoje mnenje bosta podala še strokovni svet in svet zavoda muzeja, nato bodo člani komisije izbrali kandidata, ki je po njihovem mnenju najbolj primeren za direktorja muzeja in ga predlagali mestnemu svetu v imenovanje.

Markočič je potrdil, da bo komisija pobudo enajstih mestnih svetnikov za razrešitev članov sveta zavoda obravnavala prihodnji četrtek. Prav v zvezi s tem vprašanjem v zadnjih dneh v zakulisju veliko lobirajo z različnih strani. Scenarijev je več. Kadrovska komisija lahko ne podpre pobude in mestnemu svetu ne predlaga razrešitve sveta zavoda. Če bo predlagala razrešitev, jo mestni svet lahko izglasuje ali pa tudi ne. Če mestni svet razreši svet zavoda, bi morali po proceduri začeti postopek za imenovanje novega, ki bo podajal mnenje za kandidate za novega direktorja. V tem primeru je malo verjetno, da bi ujeli rok 7. maja, ko sedanjemu direktorju poteče mandat, kar pomeni, da bi lahko muzej ostal brez vodje, do imenovanja novega bi morali poiskati vršilca dolžnosti ... Zadeve se torej utegnejo še zaplesti. MM


Najbolj brano