V vrtec Idrija prihaja četrta ravnateljica letos

Dosedanja vodja enote Vrtca Idrija v Črnem Vrhu - Nadja Brence - se seli v Idrijo. Danes bo, kot četrta letos, začasno prevzela vajeti Vrtca Idrija. Medtem ko v Črnem Vrhu na vselitev čaka skoraj dokončan nov vrtec, bo svet zavoda s ponovljenim razpisom za izbiro ravnatelja skušal najti vsaj za en mandat trajajočo kadrovsko rešitev.

 Selitev v prostoren, lesen vrtec v Črnem vrhu bo za četrto v.d ravnateljice lažji del posla
 
 Foto: Saša Dragoš
Selitev v prostoren, lesen vrtec v Črnem vrhu bo za četrto v.d ravnateljice lažji del posla  Foto: Saša Dragoš

ČRNI VRH, IDRIJA > Po pol leta kadrovskih zapletov in menjav štirih ravnateljic na čelu Vrtca Idrija, še ni moč pojasniti razlogov zanj. Delavci Vrtca priznajo le to, da so odnosi med njimi zaostreni. Kot četrta v vrsti jih bo skušala razplesti Nadja Brence, ki bo danes prvič delala kot vršilka dolžnosti ravnateljice.

Nič takega ni ...

V sredo smo sredi priprav na predajo poslov zmotili Marjeto Klemenčič. Mesto v.d. ravnateljice je prevzela pred mesecem in po desetih dneh oddala odpoved z obrazložitvijo, da so vožnje iz Medvod (tam prebiva) v Idrijo prenaporne. Ker razlogu za odpoved izkušene vzgojiteljice in pedagoginje v Idriji ni verjel nihče, smo jo prosili, naj nam vendarle pojasni, kaj je botrovalo odpovedi potem, ko je prestala mučni postopek izbire, nato zavrnitev in ponovno namestitev. “Razumite me, da ne želim govoriti o razmerah v vrtcu. Povem lahko le, da ni nič takega, česar ne bi mogli rešiti,” se ni dala preprositi. A vendarle priznala: “Ne, vožnje zame res niso problem in niso razlog za odpoved.”

Same hvale in še nov vrtec v Črnem Vrhu

Medtem ko bo svet zavoda ponovil razpis za izbiro ravnatelja, so starši občani in vodstvo občine še naprej polni pohval na račun varstva in predvsem pedagoško kakovostnega dela.

Tudi nova v.d. ravnateljice Nadja Brence je med tistimi vzgojiteljicami, ki se ponašajo z mednarodnim certifikatom odličnosti. Pred petimi leti ga je dobila od krovne organizacije mednarodnega programa Korak za korakom, ki ga v idrijskem vrtcu, kot modelnem v Sloveniji, izvajajo že dve desetletji.

Vzgojno odličnost potrjuje tudi hitreje rastoče število otrok v vrtcu, kot je število rojstev v občini. Lani jih je bilo v 29 oddelkih v vseh štirih občinskih središčih 460, letos v 30 oddelkih 500, v novem šolskem letu jih pričakujejo 532, dodatnih 23 pa jih na sprejem še čaka.

Starši bodo plačali manj

Z večanjem števila otrok se malenkostno znižuje tudi cena varstva, ki je sicer med nižjimi v Sloveniji. Občino bo doplačilo oskrbnin letos stalo 1,17 milijona evrov.

Po nekajletni skokoviti rasti se je znesek ustalil na lanski ravni. Globlje pa je morala seči v proračun za otvoritev novega oddelka vrtca v Ledinah, kjer si že želijo dodatnega. Kar 1,7 milijona evrov pa je vreden (nekaj manj kot polovica denarja bo evropskega) nizkoenergetski vrtec, ki ga pravkar končujejo v Črnem Vrhu. Že sicer dragega je podražila protiradonska zaščita, saj je vrtec “pripet” ob šolo, ki se že vse leto zaman bojuje s tem strupenim plinom. Vse dosedanje meritve, ki zaznavajo raven radioaktivnega plina pod dopustnimi mejami, potrjujejo, da se je naložba splačala.

Brencetovo, ki je doslej vodila prav črnovrško enoto Vrtca, ob razpletanju odnosov med 87 zaposlenimi torej čakajo tudi bolj vesela opravila. Po skorajšnji selitvi v prostoren vrtec v Črnem Vrhu občina obljublja priprave na gradnjo novega vrtca v Spodnji Idriji.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano