V vili Vipolže odslej tudi poroke

Če bi sodili po tem, koliko večjih dogodkov bo ta mesec v vili Vipolže, bi lahko skoraj že rekli, da sta država in Občina Brda z obnovo objekta zadeli v polno. Kaže, da bo tam redno živahno in morda bo hkrati tudi donosno. Prvi trajni uporabniki se tudi že vseljujejo, bo pa na tiste prave, ki bodo med drugim plačevali najemnine, treba še počakati.

Nova večnamenska dvorana v Brdih je bila v soboto polna do 
zadnjega kota.  Foto: Ambrož Sardoč
Nova večnamenska dvorana v Brdih je bila v soboto polna do zadnjega kota.  Foto: Ambrož Sardoč

VIPOLŽE > Po nedavnem znanstvenem simpoziju o oltarju iz kojščanske cerkve sv. Križa se je v to poletje odprti vili v Vipolžah znova dogajalo minuli konec tedna.

Sobotno srečanje malih vokalnih skupin, ki ga je drugič priredil Quercus Quintet, je pritegnilo za polno dvorano poslušalcev. In podobno bo tudi v nadaljevanju, je mogoče sklepati iz besed direktorice briškega zavoda za turizem Tine Novak Samec. Kajti na vprašanje, kako pogosto bo osrednji del gradu, kot vili rečejo domačini, zaseden letos, je odvrnila, da “je povpraševanja za organizacijo različnih dogodkov veliko.” In naštela je bližnje.

Vsak vikend se bo kaj dogajalo

Poleg srečanja kvartetov in kvintetov bo vila ta mesec gostila dogodek v organizaciji zavoda za varstvo kulturne dediščine, gledališko predstavo Namišljeni bolnik, konferenco o problematiki azbesta, enega od večerov v okviru festivala Jazz & Wine. Pa tudi poroke in poročna slavja so napovedana. V novogoriški upravni enoti so potrdili, da bodo v oktobru štiri.

Pri slednjem pa ne gre za to ali vsaj ne le za to, da bi si vse več parov želelo izmenjati prstana v Brdih. Upravna enota je namreč postala prvi trajni uporabnik prenovljene vile, ko jo je s septembrom uvrstila na seznam svojih uradnih objektov za sklepanje zakonskih zvez. Poroka v temu namenjeni sobi na robu Vipolž bo torej brezplačna, enako kot to že velja in bo še naprej veljalo za grad Dobrovo. Upravno enoto pa nič ne stane, da lahko bodočim zakoncem zdaj ponudi čisto novo poročno dvorano, ker jo je v vili dobila brezplačno.

Z izbiro “hišnega” gostinca se ne mudi

Ravno v teh dneh se ji pridružuje briški zavod za turizem, ki bo imel sedež v vili. Obenem ga občina zdaj reorganizira, dokončno ga ločuje od občinske uprave in pod njegovo okrilje bo prešel briški TIC. Koliko še bo “stanovalcev” vile, pa zaenkrat ni mogoče reči. “Pogovori o trajnejšem najemu posameznih prostorov še potekajo,” odgovarja Novak Samčeva. In tudi za oddajo kar obsežnega gostinskega dela stavbe so si po besedah direktorice briške občinske uprave Anite Manfreda raje vzeli kaj več časa. Naglice ni, in kot je dejala, je med drugim vredno najti gostinca, ki bo tam res tudi ostal. Razpis bo objavil zavod, pri čemer bo pri sestavi pomagalo vodstvo občine, za zdaj pa ni odločeno, ali bodo vse prostore, torej kavarno, restavracijo in vinoteko, oddali enemu ali več ponudnikom.

AMBROŽ SARDOČ


Najbolj brano