V treh letih so si izmenjali že za milijon evrov poslov

Kdor daje, pridobiva. To je osnovna ideja BNI - svetovno uveljavljenega sistema pridobivanja novih poslov in poslovnih povezav. V Sloveniji deluje 14 BNI podjetniških skupin. Novogoriška je nedavno obeležila prvi milijon evrov izmenjanih poslov v treh letih delovanja.

Člani novogoriške BNI podjetniške skupine Sontius so s torto 
obeležili prvi milijon evrov izmenjanih poslov. Foto: Nace Novak
Člani novogoriške BNI podjetniške skupine Sontius so s torto obeležili prvi milijon evrov izmenjanih poslov. Foto: Nace Novak

ŠEMPETER PRI GORICI > “Prepričalo me je to, da imam na rednih sestankih v tem trenutku 16 tržnikov, ki širijo moj posel, seveda pa se tudi sam trudim poiskati posel za kolege v skupini,” je o BNI (Business Network International - Mednarodna poslovna mreža) filozofiji “vsi za enega, eden za vse” povedal Valter Faganelj, član novogoriške BNI podjetniške skupine Sontius, ki se ukvarja z digitalnim tiskom. Člani skupine so prejšnji teden na poslovnem zajtrku - dobivajo se vsak četrtek ob 7. uri v Hotelu Lipa - obeležili prvi milijon evrov izmenjanih poslov.

Uro in pol dolgi delovni sestanki potekajo povsod po enakem principu. Člani skupine imajo 45 sekund časa za predstavitev svoje dejavnosti, pričakovanj in potreb. Nekaj časa je namenjenega izobraževanju za čim bolj učinkovito predstavitev svojega dela, ponudbe in storitev, sledijo predstavitve povabljenih obiskovalcev, potencialnih novih članov, najpomembnejši del pa predstavlja predaja pozitivnih pričevanj, poslovnih napotnic in zahvalnih kartic.

BNI (Business Network International - Mednarodna poslovna mreža) sistem je v Sloveniji zaživel pred šestimi leti. Vanj je vključenih več kot 300 podjetnikov, ki so skupaj pridobili za več kot 17 milijonov evrov poslov, od tega sedem samo v zadnjem letu. BNI organizacija za poslovno in podjetniško mreženje deluje v 63 državah. Ima 185.000 članov v več kot 7400 skupinah. Samo lani so si njeni člani izmenjali 6,6 milijonov poslovnih priložnosti in pridobili za 8,6 milijard dolarjev poslov.

Sodelovanje namesto tekmovanja

“Poslovne napotnice so pisna priporočila s podatki potencialnega naročnika, ki si jih člani izmenjujemo med seboj,” je povedal Jernej Suša, nepremičninar, ki je prejšnji teden vodil srečanje.

V vsaki BNI skupini lahko posamezno poslovno dejavnost zastopa le en član. Tako ne prihaja do tekmovanja, ampak vse skupaj temelji na sodelovanju.

V skupini Sontius si je 16 članov letos izmenjalo več kot 600 poslovnih napotnic. Tako so pridobili za 500.000 evrov poslov. Nekateri od njih na ta način opravijo 60 do 70 odstotkov celotnega poslovanja svojih podjetij.

Trenutno imajo zelo močan gradbeni tim, nove člane pa iščejo na področju finančnih storitev, računovodstva, računalništva, gostinstva, turistične ponudbe ...

Sledijo ideji 4P podjetništva

“Gre za trženje od ust do ust. Tudi v gostinstvu imamo največ obiska po zaslugi zadovoljnih strank. Vtisi so pozitivni. Resno razmišljam, da bi pristopil k skupini,” je povedal gostinec Simo Komel, ki se je sestanka udeležil kot obiskovalec.

Delo v skupinah temelji tudi na ideji 4P podjetništva, kar pomeni, da mora biti vsak podjetnik profesionalen, pozitiven, predan in proaktiven.

NACE NOVAK


Najbolj brano