V spomin na soško fronto spominske slovesnosti in pohodi

Turistično društvo Solkan danes pripravlja pohod “Po bojiščih soške fronte”, na katerem pričakujejo približno 200 pohodnikov, je dejal Marjan Lisjak iz organizacijskega odbora.

V spomin na soško fronto so ob koncu tedna na sporedu  spominske slovesnosti in pohodi
V spomin na soško fronto so ob koncu tedna na sporedu spominske slovesnosti in pohodi 

SOLKAN, KOBARID, KOMEN> Pri Italijanski kostnici nad Kobaridom, kjer so pokopani posmrtni ostanki italijanskih vojakov, pa bo tradicionalna slovesnost v spomin na padle med prvo svetovno vojno.

Pohodnike bo pot vodila preko Svete Katarine na Preški vrh, nato po jarkih in kavernah na Sveto Goro in nato po pobočju te vzpetine nazaj v Solkan. Predviden čas hoje je okrog štiri do štiri ure in pol, pohod pa je primeren za vse starostne kategorije, saj na njem ni pretežkih vzponov. Lisjak udeležence poziva, naj se primerno obujejo in oblečejo, zaradi hoje po kavernah pa morajo imeti s seboj tudi naglavno svetilko.

Organizatorji so pripravili tudi vzpon na Sabotin za gorske kolesarje.

Ob 11. uri pa bo pri Italijanski kostnici nad Kobaridom, kjer so pokopani posmrtni ostanki italijanskih vojakov, ki so padli v Zgornjem Posočju, tradicionalna slovesnost v spomin na padle med prvo svetovno vojno. Na spominskem dogodku, ki ga organizira Veleposlaništvo Italijanske republike v Sloveniji, bo Slovenijo zastopal državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak, ki bo položil venec h kostnici in nagovoril zbrane. Ob tej priložnosti bosta spregovorila tudi italijanska veleposlanica v Sloveniji Rossella Franchini Sherifis in vodja generalnega konzulata Italije v Kopru Antonella Casaretti.

Državni sekretar Bizjak bo v nadaljevanju na pokopališču v Kobaridu v okviru spominske slovesnosti, ki se bo začela ob 12.15, položil tudi venec k spomeniku padlim borcem NOB.

V nedeljo pa Turistično društvo Brest pripravlja 17. pohod po sledeh soške fronte v Brestovici pri Komnu. Kraška vasica leži na nekdanji frontni črti soške fronte, o čemer pričajo številne kaverne in strelski jarki ob poti pohoda, so sporočili organizatorji.

Pohodniki bodo hodili po z rujem rdeče obarvani kraški pokrajini, od koder je prelep pogled na morje in Julijske Alpe, se spustili v Grofovo jamo - kraško jamo s kapniki, v kateri je bila med prvo svetovno vojno urejena bolnišnica - in se povzpeli na Grmado, pomembno strateško točko med soško fronto. Tokratna trasa pohoda je dolga 15 kilometrov, za kar bodo pohodniki skupaj s postanki in ogledom jame potrebovali do pet ur zmerne hoje, medtem ko je krajša pot dolga deset kilometrov oz. do tri ure in pol hoje.

Ker bodo pohodniki večkrat prečkali državno mejo, morajo imeti s seboj osebni dokument. Pohodniška obutev je zelo priporočljiva. Med potjo krožne poti pohodnike čakajo okrepčila in prigrizki, na cilju pa topla malica.

STA


Najbolj brano