V spomin na pisatelja Franceta Bevka

Na Cerkljanskem so se začeli letošnji Bevkovi dnevi, ki na različnih lokacijah - v Zakojci, Cerknem, Idriji, Novi Gorici, Ravnah pri Cerknem in Hudajužni - ponujajo bogat program kulturnih, zabavnih in izobraževalnih dogodkov za vse generacije. Vrhunec dogajanja bo ta konec tedna, prireditev pa se bo zaključila prihodnji petek, 22. septembra.

Bevkova domačija v Zakojci Foto: Saša Dragoš
Bevkova domačija v Zakojci Foto: Saša Dragoš

CERKLJANSKO > Tradicionalno prireditev Bevkovi dnevi pripravljajo v spomin na pisatelja Franceta Bevka, ki se je rodil 17. septembra 1890, umrl pa na svoj 80. rojstni dan leta 1970, letošnja prireditev pa je posvečena tudi 70-letnici priključitve Primorske matični domovini.

Letošnje dneve so začeli z dejavnostmi za otroke iz vrtca. Med 15. in 23. septembrom bo v novogoriški knjižnici Franceta Bevka na ogled razstava Iz zapuščine Franceta Bevka. Največ dogajanja pa napovedujejo konec tedna, ki ga bodo zaznamovale številne kulturne in športne prireditve.

Vrhunec letošnjih Bevkovih dnevov bo v nedeljo na Bevkovi domačiji v Zakojci v okviru dneva odprtih vrat. Ta dan organizatorji vabijo na pohod v Zakojco, kamor se bodo pohodniki odpravili po treh različnih poteh, čez Porezen, iz Cerknega in Hudajužne, vabijo pa tudi kolesarje na vodeno kolesarsko turo. Pred domačijo, ki jo bodo oživili člani Turističnega društva Pod Kojco, bo potekal kulturni program z nagovori organizatorjev in letošnjega gosta, zgodovinarja Branka Marušiča. Popoldne se bodo na domačiji predstavili domači pesniški ustvarjalci. Organizatorji naprošajo vse, ki se želijo udeležiti pohoda ali kolesarske ture, da se zaradi boljše organizacije predhodno prijavijo na tel. številko 05/ 373- 46-45 ali info@visitcerkno.si.

Bevkovi dnevi se bodo sklenili v petek, 22. septembra, z zaključkom literarno-likovnega-fotografskega natečaja ter obiskom Bevkove domačije in Zakojce z udeleženci natečaja. V večernih urah pripravljajo še zamejski večer, posvečen prejemniku Peterlinove nagrade Tomažu Pavšiču.

Letošnji program, pod katerega se podpisuje Lokalna turistična organizacija Laufar Cerkno, je posvečen tudi 70-letnici priključitve Primorske matični domovini. V ospredje so postavili Franceta Bevka kot politika, ki je v tistih prelomnih časih odigral eno ključnih vlog.

Celoten program je na ogled na spletni strani www.visitcerkno.si.

PV, STA


Najbolj brano