V spomin: Tine Premrl (1982-2017)

Tine Premrl Foto: Tjaša Gerič
Tine Premrl Foto: Tjaša Gerič

Na dan slovenske kulture, 8. februarja letos, smo se na pokopališču v Vipavi poslovili od mladega človeka, ki je bil predan naravi in ga je prav ta posrkala vase sredi premnogih sanj in snovanj.

Zapustil nas je naš Tine Premrl, komaj 34 let star univ. dipl. ing. gozdarstva. Kot raziskovalec na Gozdarskem inštitutu Slovenije ter kot gozdarski in lovski inšpektor je vse svoje strokovno delo posvetil našim gozdovom, tem večnim pevcem tišine in znanilcem človeške topline.

Poseben izziv pa je Tine Premrl našel v organiziranju in delu agrarnih skupnosti, ki so bile tudi tema njegove nastajajoče doktorske naloge. Brez njega ne bi bilo ustanovitve Združenja predstavnikov Agrarnih skupnosti Slovenije in novega Zakona o agrarnih skupnostih. Kot čuteč človek, kot izjemen strokovnjak in neustavljiv iskalec boljšega od dobrega je v našem združenju opravljal funkcijo generalnega sekretarja. Včasih smo se pošalili, češ, biti predsednik je častna funkcija, biti generalni sekretar pa pomeni biti garač. In naš Tine je to bil. Bil je človek, ki je znal prisluhniti preprostemu človeku in je še tako neukemu približal zakonitosti delovanja agrarnih skupnosti in narave.

V to naravo se je z vsem svojim srcem in spoštljivostjo pogosto, tudi v svojem prostem času, pogumno podajal. In tistega usodnega dne, ko ga je deroče vabljiva reka Vipava zvabila kot izkušenega kajakaša, nas je za vedno zapustil. Zapustil je družino, tudi dve odraščajoči hčerki, ki zaradi rosne mladosti še ne moreta dojeti, kako velikega človeka smo izgubili.

Ni besed tolažbe.

Med nami, njegovimi somišljeniki iz Združenja predstavnikov Agrarnih skupnosti Slovenije, je zazijala vrzel. Vrzel, iz katere diha eno samo spoznanje: “Tine, v nas ostajaš s svojo pokončno držo in tisto človeško preprostostjo, ki jo zmorejo le veliki ljudje. Hvala ti za vse!”

S hvaležnostjo in v spomin.

Člani Združenja predstavnikov Agrarnih skupnosti Slovenije


Najbolj brano