V spomin: Tihomil Peloz (1949-2015)

Rodil se je 8. julija 1949 v Vrtojbi in že kot otrok se je srečeval s kmečkim življenjem. Leta 1966 se je zaposlil v MIP-u, kjer je hitro pridobil veliko znanja in izkušenj pri klasifikaciji mesa, mesnih izdelkov in v trženju z njimi.

Tihomil Peloz (1949-2015)
Tihomil Peloz (1949-2015) 

Vodstvo MIP-a je v njem prepoznalo dobrega komercialista in organizatorja trgovine z mesom in mesnimi izdelki. Zaupalo mu je vodenje prodajne mreže po vsej Primorski. Skrb za bodočnost svojih otrok je bila s soprogo Erno glavni vzrok za njuno odločitev v letu 1990, da odpreta lastno trgovino z mesom in delikatesami, kar sta uresničila v Šempetru. Zaradi uspehov v njej je Tihomil poiskal in organiziral lastno trgovinsko mrežo po Primorski. Z njimi je tudi razvil lastno blagovno znamko Peloz za meso in suhomesne proizvode.

Vedel je, da bo trgovina obstala in se razvijala le, če bo podprta z lastno proizvodnjo. To sta s soprogo uresničila 1998 leta v Lokah pri Novi Gorici, kjer je zrasel sodoben družinski predelovalni obrat, čigar proizvode prodajajo po vsej Evropi. V njem danes redno dela več kot 70 zaposlenih. Tihomil je že zelo zgodaj vedel, da je moč neke firme močno odvisna od njene vpetosti v strukturne povezave v državi. Zato si je v vsem obdobju rasti lastnega podjetja vzel čas tudi za angažiranost v Obrtniško podjetniški zbornici Slovenije in v Gospodarski zbornici Slovenije, tako na državnem, kot in predvsem na lokalnem goriškem nivoju. Te so njega in njegovo firmo Peloz nagrajevale: leta 2001 najbolj urejeno podjetje v panogi; 2003 nominacija za Gazelo Primorske in Notranjske; postal je obrtnik leta ... Pomagal je pri mnogih zadevah v občinah Nova Gorica in Šempeter-Vrtojba. Res se je razdajal na vse konce; vendar je ljubil tudi naravo zaradi osebnostnih sprostitev. Postal je lovec domačega in mednarodnega slovesa.

Ko je dopolnil šestdeseta, se je pripravljal na upokojitev; bogate izkušnje podjetnika pa je le želel prenesti drugim, zato se je včlanil v DUPOS - Društvo obrtnikov in malih podjetnikov Slovenije in bil njegov podpredsednik do smrti. Z družino in z delovnim kolektivom, s prijatelji ter s vsemi, ki smo ga poznali in imeli radi, globoko sočustvujemo.

JOŽE ELERSIČ,

predsednik DUPOS


Najbolj brano