V spomin: Rafael Mavri (1936-2017)

 Foto: Arhiv Pn
Foto: Arhiv Pn

Predvčerajšnjim je v 81. letu starosti odšel Rafael Mavri. Skozi dolgoletno vodenje Ete je botroval njeni fantastični gospodarski rasti. Celotno Cerkljansko pa je iz zakotja povzdignil v izstopajoče, prodorno območje. Rafael Mavri je bil eden redkih naših gospodarstvenikov, ki je kar 32 let vodil veliko podjetje. Eto, tovarno elektro termičnih aparatov, je razvojno pognal v višave. Cerkljanski je zasnoval turizem. Prej pa je z visokimi vlaganji v ljudi in okolje uravnotežil razvoj podeželja in Cerknega. Delal je odmevno in za to dobil številna priznanja. Predvčerajšnjim pa se je, po desetletnem umiku iz javnega življenja in molku, tiho poslovil.

Cerkljanski se je za vedno zapisal ob materi samohranilki. Kljub skromnim možnostim se je izšolal v elektrotehnika in k večjemu kosu kruha pomagal z zaposlitvijo v tedaj edinem cerkljanskem delavniškem podjetju Rempod. Njegova prodornost ni ostala skrita vizionarskemu gospodarstveniku Stanku Mervicu, ki je iz Rempoda zraslo Eto levil v veliko tovarno. Mavri je v njej prevzemal vse pomembnejše dolžnosti. Bil je poleg, ko je Mervic leta 1968 sklenil v bivši Jugoslaviji drugo tuje partnerstvo z nemškim koncernom E.G.O.. Po nenadni smrti Mervica je leta 1974 stopil na čelo Ete.

Nezaupanje E.G.O. je s prodornostjo pretvoril v visokotehnološko sodelovanje in za tedanjo državo neobičajno visoka sovlaganja. Nenazadnje tudi v prijateljski odnos z lastniki. Eta je zrasla v družbo z 2.000 zaposlenimi in eno najbolj dobičkonosnih podjetij v Jugoslaviji.

Uspehe je ubranil pred lovkami centralistične politike in dobičke vlagal v razvoj Cerkljanske. Ob infrastrukturni opremi Cerknega in podeželja, je botroval razcvetu kulturnega življenja. Ob koncu osemdesetih let pa je zasnoval turistično bazo s hotelom, termalno vrtino, bazenom in smučarskim centrom. Z globalizacijo in tedaj v Eti smelo avtomatizacijo v mislih, je poudarjal, da bodo Cerkljani delovna mesta potrebovali tudi v postindustrijski dobi.

Vedoč, da je Eto soustvaril skupaj s tedaj 49 odstotnim lastnikom E.G.O., je trdno verjel, da bo po lastninjenju tričetrtinsko lastništvo tujega koncerna Cerkljanom v prid.

Prevzemal je mnoge dolžnosti v tedanji občini Idrija in se branil vseh izven nje in Cerknega. Tamkajšnji ljudje, njihovo zaupanje, so mu pomenili največ. Po upokojitvi leta 2006, ko naj bi ostal svetovalec Ete, se je iz še vedno nepojasnjenih razlogov umaknil iz javnega življenja. Vseskozi pa je spremljal, kaj se dogaja z njegovimi ljudmi. Žal tudi trde padce.

Cerkljani vedo, da so izgubili očeta Cerkljanske, ki mu tod še ni enakega. Zato te dni skupaj z družino tiho žalujejo.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano