V šoli niso kršili zakonov

Ravnatelj Osnovne šole Cerkno mag. Milan Koželj si je po zadnjem od devetih letošnjih inšpekcijskih pregledov šole oddahnil. Inšpektorji nezakonitosti in očitanih krivdnih dejanj niso odkrili, so pa izdali nekaj opozoril.

Na šoli v Cerknem so bili inšpektorji nekaj časa redni gostje. Iz vsega skupaj  se je na koncu izcimilo le nekaj opozoril, nezakonitosti  pa niso ugotovili.  Foto: Saša Dragoš
Na šoli v Cerknem so bili inšpektorji nekaj časa redni gostje. Iz vsega skupaj se je na koncu izcimilo le nekaj opozoril, nezakonitosti pa niso ugotovili.  Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Nekdanji župan občine Miran Ciglič je spomladi Inšpektorat RS za šolstvo in šport zaprosil za izvedbo nadzora dela ravnatelja osnovne šole Cerkno mag. Milana Koželja. Inšpektorji, ki so bili odtlej redni gostje v šoli, so pred dnevi končali preglede. Ravnatelju so naložili, naj odpravi nekaj nepravilnosti, nezakonitosti v njegovem delu pa niso našli.

Sta bivši župan in ravnatelj brala isto poročilo?

Šolska inšpekcija je letos opravila šest izrednih in novembra še redni pregled. Z rezultati izrednih pregledov je jeseni seznanila takratnega župana Cigliča. Ker je iz njih razbral, da so razmere v šoli zaskrbljujoče, je konec septembra skušal z njimi seznaniti svet zavoda. Ko vodstvo šole njegovi pobudi za sklic sveta ni ugodilo, je s poročilom, ki je med drugim šoli velevalo občini vrniti del denarja, seznanil le starše. Ravnatelj Milan Koželj je tedaj opozarjal, da župan nima pristojnosti sklicevati organov zavoda, da je to tik pred volitvami neprimerno in nenazadnje, da vsi inšpekcijski pregledi še niso končani.

Ciglič je inšpektorjem spomladi v pregled posredoval deset domnevnih nepravilnosti. Sumil je, da je na šoli več nezakonitosti: od sistematizacije in plače-vanja učiteljev v podaljšanem bivanju ter zaposlovanja učiteljev do razpisa za izvedbo šolskih prevozov. Denar za odvetniške storitve pri urejanju odnosov v kolektivu naj bi bil neracionalno porabljen, odnosi v kolektivu naj bi bili slabi, dogajal naj bi se mobing in podobno. Inšpekcijo, svet občine in zavod pa je vseskozi opozarjal na slabo vzdrževanje šolskega objekta in ležernost pri pridobivanju naložbenega denarja za njegovo obnovo.

Vse to je ob šolski zaposlilo še delovno inšpekcijo in finančne revizorje. Medtem ko ravnatelj in bivši župan med seboj sploh nista več govorila, je Koželj vseskozi zagotavljal, da obtožbe nimajo realne osnove. V nasprotju z županom, ki je v poročilu izrednih inšpekcij videl potrditev svojih sumov, Koželj to odločno zavrača. “Pregledane so bile vse skupine učencev, ki se financirajo na različne načine, kompetence učiteljev in izvajanje raz-ličnih didaktičnih vsebin. Po odpravi manjših ugotovljenih nepravilnosti so bili vsi izredni pregledi ustavljeni,” pravi Koželj.

Nepravilnosti bodo ta mesec odpravili

Koželj zagotavlja, da bodo tudi v redni inšpekciji ugotovljene nepravilnosti nemudoma odpravili: “Tri inšpektorice so nam v končnem pregledu šolske dokumentacije, delovanja organov zavoda in legitimnosti ocenjevalnih postopkov v pedagoškem procesu namenile pet formalnih opozoril. Ker se večinoma nanašajo na administrativne popravke, jih bomo takoj odpravili.”

Delovna inšpekcija v pregledih krivdne odpustitve delavke, zaposlitvenih pogodb in kontroli mobinga, ni ugotovila krivdnih dejanj. Neodvisna finančna revizijska hiša pa ne nezakonitosti v poslovanju. Čeprav je bilo pričakovati, da bo o zak-ljučnem poročilu inšpekcije jutri na seji razpravljal svet občine, se to ne bo zgodilo. Direktor uprave občine mag. Martin Raspet pravi, da niti ne more, saj občina s poročilom inšpektorjev še ni seznanjena.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano