V reki Vipavi spet uživajo kot včasih

Skupina zagnanih domačinov je na levem bregu reke Vipave, v Mirnu ob tako imenovanem orehovskem jezu, uredila kopališče. Zagotavljajo, da je reka dovolj čista, in osvežitev v njej išče vse več ljudi.

    Nad jezom je Vipava dovolj globoka, da lahko  bolj  pogumni 
vanjo skačejo s skakalnice. Foto: Alenka Ožbot
Nad jezom je Vipava dovolj globoka, da lahko bolj pogumni vanjo skačejo s skakalnice. Foto: Alenka Ožbot

MIREN > “Topla je in pred jezom je globoka tri metre. Kopanje je pravi užitek,” pove ena od domačink, ki se je to poletje že večkrat namakala v Vipavi, v kateri so se naučile plavati generacije Mirencev. “Ta fotografija je nastala prav na tem jezu,” pa Vida Klančič ponosno pokaže črno-bel posnetek iz leta 1952, na katerem se v kopalkah nastavlja objektivu. “Včasih smo se vsi kopali v Vipavi. Če je ne bi imeli, ne bi znali plavati. Takrat ni bilo možnosti, da bi hodili na morje. Na Vipavi je bilo poleti najlepše,” obuja Vida spomine iz mladosti.

Z leti je vse bolj onesnažena reka postajala nezanimiva za kopanje, v njej so se hladili le najbolj pogumni. V zadnjem času pa predvsem mladi odkrivajo užitke kopanja v domačem kraju, v lenobni reki, ki ima v Mirnu zelo zanimiv vijugast tok. Strokovnjaki sicer odsvetujejo kopanje v njej, saj naj bi bila zaradi kanalizacijskih odplak preveč onesnažena. Domačini računajo, da bo, ko bo zgrajena čistilna naprava ob Vrtojbici, spet čista.

“Že zdaj je dovolj čista za kopanje, kar dokazujejo raki, ki jih najdemo le v čistih vodah,” je pred skokom s skakalnice zagotovil Damjan Blažič, ki je skupaj s približno 20 domačini od začetka poletja pripravljal mirensko kopališče. Uredili so ga s številnimi urami prostovoljnega dela. Nekaj so postorili že lani, letos pa so zavihali rokave in očistili manjšo plažo ter “otočke” pod jezom, uredili so prijeten kotiček v senci in skakalnico. Obiskovalci lahko uživajo tudi na splavu, mini hidroelektrarna pa zagotavlja, da na kopališču igra radio. “Veliko domačinov se kopa tukaj, tudi otroci,” pravi Blažič. Pred dnevi so v ta prijeten kotiček ob reki povabili dva francoska kolesarja, ki potujeta po svetu, in sta bila nad Vipavo navdušena.

Kopališče so odprli minulo nedeljo, ko je ravno popustila peklenska vročina, nižje temperature v zraku pa nekaterih niso ustavile. Pogumno so se pognali s skakalnice in z dobrimi skoki navdušili ostale.

Tudi občina ima načrte z reko Vipavo in skupaj z geografi razmišlja, kako jo oživiti, ko bo bolj čista. Med drugim želijo spet vzpostaviti rečna kopališča, rečne pristane ali pomole in nekatere nekdanje prehode prek reke.

ALENKA OŽBOT


Najbolj brano