V prostem času zlaga pravo enciklopedijo primorskih strmin

Vrhunec slovesnosti ob prazniku šempetrske občine drevi v dvorcu Coronini bo podelitev letošnjih priznanj. Najvišjega bo prejel znani alpinist Peter Podgornik.

Peter Podgornik Foto: Arhiv Petra Podgornika
Peter Podgornik Foto: Arhiv Petra Podgornika

ŠEMPETER > Glavni nagrajenec Občine Šempeter-Vrtojba, ki bo drevi prejel zlato priznanje za življenjsko delo, hodi zdaj plezat pretežno “po naših hribih, po Evropi,” kot je dejal, z odpravami ne. Zato pa 58-letni Peter Podgornik, ki se ukvarja tudi z jadralnim padalstvom, gorskim kolesarjenjem, s kajakaštvom še vedno po svojih močeh, ker ga omejujejo poškodbe, opravlja druge svoje vloge, povezane z gorami.

Pomaga kolegom iz novogoriške enote za hitro posredovanje, ki jo je soustanovil in ki rešuje zlasti ponesrečene v hribih. Inštruiranje alpinizma je sicer opustil, ker nenazadnje, razlaga, “je prav, da mlajši prevzamejo te naloge.” A razlog je tudi to, da počne druge stvari in predvsem veliko prostega časa že nekaj let namenja projektu, “s katerim mlajšim morda dajem več, kot če bi jih učil plezati,” pravi.

Diplome občine pa bodo prejeli mladinski državni prvak v šprintih Enej Leban, eden od pionirjev avtoprevozništva na Goriškem Boris Zucchiati ter Marija Nemec, ki leta vzdržuje spominsko obeležje NOB v zgornji Vrtojbi.

Gre za podatkovno in slikovno obsežni portal primorskestene.com, ki podrobno opisuje plezalne smeri na Primorskem in na severnih straneh gora na mejah z Gorenjsko oziroma Italijo, kakor tudi zgodovino vzponov po njih. Ta brezplačna elektronska enciklopedija je seveda uporabna zlasti za alpiniste, a še zdaleč ne le zanje. Konec koncev gre za obilo na kup zbranega vedenja, ki bi se, ne dvomi Podgornik, sicer izgubilo, in ki ga je redno možno nadgrajevati. “Je kot odprta knjiga, s tem je vselej delo,” pravi zlati nagrajenec.

Srebrnemu in bronastemu pa se bodo drevi poklonili za delo v glasbi oziroma znanosti. Prvi, gre za Jurija Križniča, je priznani glasbeni pedagog, čigar sledi niso vidne samo pri številnih generacijah violinistov, pač pa tudi v kulturnem življenju Šempetra in Vrtojbe. Zna motivirati učence, ki so v 40 letih Križničevega poučevanja poželi dosti priznanj.

Drugi - ta bo dobil bronasto priznanje zaradi uspehov v zadnjem obdobju - pa je mladi doktor fizike Matjaž Humar, ta čas na nadaljnjem študiju na ameriški Harvard Medical School v ZDA. Skupaj s korejskim kolegom Seokujem Hyun Yunom sta v človeško celico prvič vgradila laser, kar bo lahko uporabno v boju proti rakastim obolenjem.

AS


Najbolj brano